Україні варто скорочувати споживання газу, оскільки РФ не піде на перегляд контрактів 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні варто скорочувати споживання газу, оскільки РФ не піде на перегляд контрактів 2009 р.

Енергетика
710
Росія до 2019 року не погодиться на перегляд газових контрактів 2009 років, тому Україні варто скоротити споживання газу, вважає колишній представник третього президента України Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
"Україна заробляє (на транзиті російського газу через свою територію в європейські країни) аж півтора мільярди гривень! Для нормально функціонуючої економіки це не ті гроші, за які потрібно торгувати незалежністю України і української економіки", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.
Соколовський відзначив, що Україна нічого не робить для скорочення споживання енергоресурсів.
На його думку, за 8 років, що залишилися до завершення дії контракту, Україна може значно скоротити споживання газу, зокрема, за рахунок перепрофілювання і модернізації окремих галузей промисловості, де газ споживається в невиправдано великих обсягах.
При цьому Соколовський навів приклад Польщі, де споживання газу з розрахунку на одну людину в 3,7 разу менше, ніж в Україні.
Він нагадав, що на даний момент уряд України порушує питання про перегляд ціни на транзит російського газу по території України. Проте, підкреслив Б.Соколовський, цього можна добитися лише шляхом скасування контракту, який був укладений в 2009 році.
Соколовський також нагадав, що в 2010 році загальний обсяг споживання газу Україною склав 66 млрд кубометрів.
За його словами, баланс споживання газу на поточний рік ще не затверджений. При цьому для населення необхідно 27 млрд кубометрів, які йдуть безпосередньо для споживання в побуті і для теплокомуненерго.
Соколовський відзначив, що внутрішній обсяг видобутку газу складає 19,5 млрд кубів, і це вистачає для того, щоб забезпечити потреби для обслуговування населення.
Крім того, експерт вважає, що заявлені російською стороною наміри підвищити для України ціну на газ в четвертому кварталі до $400-500 за 1 тис. куб. м не обґрунтовані.
"Газпром для себе трактує формулу (формулу ціни на газ, обумовлену в контрактах від 2009 року, - ІФ), як хоче", - сказав він.
Соколовський підкреслив, що параметри, вказані у формулі, до IV кварталу поточного року істотно не зміняться, при цьому, згідно з ними, ціна на газ для України має скласти до $300 за 1 тис. куб. м. При цьому він нагадав, що за останні два тижні російська сторона називала три цифри ціни на газ для України на IV квартал - $350, 400 і 500 за 1 тис. куб. м.
Експерт вважає, що така ціна буде непідйомною для українських підприємств. "Саме тому Дмитро Фірташ вийшов на схему отримання 4 млрд куб. м газу дешевшого, ніж отримує Україна", - передбачив він.
"Чому окремому бізнесмену вдається домовитися, а державі не вдається?", - підкреслив Соколовський.
Він передбачив, що Фірташ використовував схему отримання центральноазіатського газу за домовленістю з "Газпромом", який дав згоду на транзит цього газу. "Можливо, і державі Україна варто перейти на таке постачання газу", - зазначив Соколовський.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас