В Європарламенті виробили спільну резолюцію у "справі Тимошенко" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європарламенті виробили спільну резолюцію у "справі Тимошенко"

Кримінал
1493
В Європейському парламенті вироблено спільний проект резолюції з українського питання, в якій основні положення залишилися колишніми: не застосовувати кримінальне право для переслідування опозиції, не обмежувати свободу пересування політичним лідерам.
Проект резолюції під назвою "Справа Юлії Тимошенко і інших членів колишнього уряду" був погоджений у вівторок, 7 червня, на спеціальному дорадчому засіданні політичних груп, яке було скликано в Страсбурзі для пошуку компромісу.
Якщо раніше до парламенту для обговорення було внесено п'ять окремих проектів резолюцій (відповідно від п'яти парламентських груп з семи існуючих), то в результаті переговорів в об'єднаному проекті знайшли віддзеркалення позиції чотирьох груп: Європейської народної партії, соціалістів-демократів, Зелених/Альянсу Вільної Європи і Європейських об'єднаних лівих/Північні Зелені ліві.
Група Альянсу ліберальних демократів (АЛДЕ) не приєдналася до резолюції. Групи Консерваторів і реформістів і Європа для свободи і демократії як і раніше утрималися.
Проект спільної резолюції Європейського парламенту (ЄП) включає пункт, що раніше фігурував у більшості розроблених проектів резолюції, в якому ЄП застерігає владу від "можливого вживання кримінального права як інструмент для досягнення політичних цілей, а також підкреслює важливість забезпечення максимальної прозорості розслідування, кримінального переслідування і судових розглядів".
В документі також залишився пункт щодо свободи пересування. "Нинішні розслідування стосовно видатних українських політичних лідерів не повинні перешкоджати їхній активній участі в політичному житті країни, зустрічам з виборцями і поїздкам на міжнародні заходи і тому (ЄП) закликає українську владу скасувати заборону на поїздки як усередині країни, так і за її межі для Ю.Тимошенко і інших ключових політичних фігур", - сказано в документі.
Також як і раніше фігурує пункт, в якому виражається стурбованість у зв'язку зі збільшенням кількості виборчого переслідування представників опозиції, а також про невідповідність заходів, що вживаються до Ю.Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У цьому контексті ЄП підтримує клопотання уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачевої розглянути можливість зміни запобіжного заходу для Луценка на не пов'язану з утриманням під вартою.
В проекті спільної резолюції присутній і пункт, в якому міститься нагадування українській владі про те, що принцип колективної відповідальності за рішення уряду не дозволяє переслідування окремих членів уряду.
В проекті документа депутати ЄП знов підкреслюють, що зміцнення верховенства закону і боротьба з корупцією необхідні "не лише для укладення Договору про асоціацію і поглиблення відносин між ЄС і Україною відносин в цілому, але також для зміцнення демократії в Україні".
Європарламент також закликає Єврокомісію надати Україні допомогу в плані проведення судової реформи шляхом кращого застосування програм ЄС, а також розглянути можливість створення консультативної групи ЄС високого рівня для надання допомоги країні в зусиллях приведення законодавчої системи України у відповідність до європейської, включаючи судову.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас