"Газпром" створює найбільший венчурний фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" створює найбільший венчурний фонд

Казна та Політика
413
Держкорпорації кинулися виконувати наказ президента Дмитра Медвєдєва про створення елементів інноваційної економіки. Венчурним фондом вирішив обзавестися "Газпром". Спочатку активи "Газпром Венчура" складуть 900 млн руб., але вже через п'ять років досягнуть 20 млрд руб.
Про наміри створити корпоративний венчурний фонд в "Газпромі" говорять вже більше трьох років. У березні 2008 року рада директорів газової монополії схвалила участь компанії у фонді "Газпром Венчур". Але криза завадила цим планам. На початку червня цього року рада директорів "Газпрому" знову схвалила програму інноваційного розвитку держкорпорації (є у розпорядженні РБК daily), в якій описані параметри майбутнього фонду. Планується, що "Газпром Венчур" буде сформований цього року, спочатку його активи складуть 900 млн руб.
В 2012 році "Газпром Венчур" почне інвестувати в конкретні проекти, переважно йдеться про фінансування компаній і наукових організацій, технологій, що займаються розробкою, і виробництвом устаткування, пов'язаних з видобутком, переробкою і транспортуванням газу і іншої вуглеводневої сировини. Інвестиції здійснюватимуться через п'ять венчурних компаній, якими фонд володітиме повністю. Крім цього в "Газпромі" обіцяють підтримати і стратегічні проекти, зокрема ті, які спрямовані на створення промислового обладнання нового покоління.
Управляти фондом буде "дочка" Газпромбанку - УК "ГПБ Управління активами", якій належатиме 51% в "Газпром Венчурі". Іншими пайовиками стануть структури самого "Газпрому". При цьому в компанії не відкидають, що залучатимуть і інших інвесторів з ринку. Зокрема, потенційним партнером може стати Російська венчурна компанія (РВК), в якої вже є лінійка фондів, створених спільно з приватними компаніями. Зараз сумарні активи цих фондів складають близько 25 млрд руб., частка інвестицій РВК становить 15 млрд руб.
"Газпром" має намір наздогнати інших венчурних конкурентів і наростити активи фонду до 2016 року до 20 млрд руб., а до 2020 року передбачається, що фонд почне виходити з низки проінвестованих проектів. У РВК говорять, що готові підтримувати подібні корпоративні венчурні фонди. "Нам відомо про плани створення "Газпром Венчура", але поки ми не ведемо жодних переговорів про участь у цьому проекті", - заявив вчора представник РВК.
В "Газпромі" і УК "ГПБ Управління активами" не коментують створення корпоративного венчурного фонду. Віце-президент Газпромбанку Анатолій Мілюков повідомив РБК daily, що зараз під управлінням компанії вже є венчурний "Газпромбанк венчурні інвестиції", створений три роки тому. "Зараз його активи складають близько 1,7 млрд руб.", - сказав Мілюков, підкресливши, що фонд є ринковим і інвестує в різні проекти, у тому числі і не пов'язані з діяльністю "Газпрому".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас