Нові знахідки змусили вчених переглянути еволюцію людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові знахідки змусили вчених переглянути еволюцію людини

87
Вчені виявили на Кавказі більше сотні кам'яних артефактів, імовірно, зроблених представниками виду Homo erectus, або людиною прямоходячою.
Нові знахідки вказують, що гіпотези про еволюцію роду Homo можуть вимагати часткового перегляду.
Дослідники проводили розкопки біля кавказького міста Дманісі, розташованого на півдні Грузії. Вони виявили 122 артефакти, велика частина з яких представляла собою кам'яну стружку і уламки, які залишаються при виготовленні знарядь, повідомляє Lenta.ru.
Артефакти нагадували ті, які знаходять на місцях стоянок Homo erectus, і були зосереджені не в одному шарі, а розподілені між шарами віком від 1,85 до 1,7 мільйона років тому. Цей факт означає, що виготовили знаряддя люди мешкали на досліджуваному місці тривалий час, а не випадково забрели на цю стоянку.
Досі вважалося, що Homo erectus активно еволюціонував в період з 1,78 по 1,65 мільйона років тому на території Африки. Виявлення великої кількості зроблених людиною прямоходячою артефактів може свідчити, що цей вид спочатку з'явився за межами африканського континенту. Додаткові докази на користь такої точки зору міг би дати аналіз кісток, знайдених біля Дманісі, проте всі вони дуже сильно пошкоджені.
Нові дані вимагають додаткової перевірки, оскільки питання проживання стародавніх видів на тій чи іншій території вирішуються досить складно. Так, нещодавно група вчених представила докази на користь того, що неандертальці і представники виду Homo sapiens, ймовірно, не проживали в Європі одночасно.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас