Стросс-Кана можуть виправдати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стросс-Кана можуть виправдати

Кримінал
910
У ході демонстрації в Нью-Йорку покоївки зажадали покарання Стросс-Кана і підвищення власної безпеки. Одна з останніх версій, висунутих адвокатами Стросс-Кана на його захист: їх обвинуваченого взагалі не було в готельному номері в Sofitel на момент злочину, який ставиться йому в провину. Щоправда, буквально вчора була озвучена версія, що екс-глава МВФ в номері все ж таки був, але все, що відбулося там, сталося виключно за взаємною згодою.
Сам же обвинувачений політик під час першого досудового засідання у своїй справі, що пройшло в понеділок, також наполіг на своїй невинності. Коли прокуратура висунула йому всі п'ять пунктів звинувачення (нагадаємо, чотири з них стосуються звинувачень у злочинах сексуального характеру, один - незаконного позбавлення волі. У документах виділений головний пункт звинувачення - "насильницькі дії сексуального характеру", за яким передбачено покарання від п'яти до 25 років тюремного ув'язнення), на питання, "чи визнаєте ви себе винним", Стросс-Кан впевнено відповів "ні".
Власне, саме формат звинувачення "слово проти слова" і дає експертам підстави думати, що екс-глава МВФ може бути визнаний невинним. Тієї ж думки дотримуються і представники нью-йоркської поліції. "Ця високопоставлена ​​людина звинувачується в рядовому і поширеному у нас злочині. За нашими спостереженнями, переважна більшість подібних звинувачень розсипаються в суді", - цитує РІА "Новости" заяву одного з нью-йоркських офіцерів з 20-річним досвідом роботи в поліції.
За словами офіцера, у справі екс-голови МВФ будуть фігурувати тільки словесні аргументи, оскільки одна сторона стверджує про насильницький характер події в готелі Sofitel, а інша - про добровільний.
Результати біохімічної експертизи в таких ситуаціях не можуть свідчити на користь офіційно потерпілої або офіційно обвинуваченого. "У цій справі будуть лише слова за відсутності свідків. Одностороннього звинувачення для винесення вердикту, як правило, недостатньо", - вважає поліцейський.
Інші опитані поліцейські також вважають, що звинувачувальний вердикт у справі Стросс-Кана малоймовірний. "У таких справах, побудованих за принципом "він сказав одне, а вона сказала інше", багато що залежить від емоційних факторів і від суду присяжних. Ви побачите, що коли справа дійде до суду, адвокати Стросс-Кана влаштують справжню битву по кожній кандидатурі присяжних", - заявив один з офіцерів РІА "Новини". Нагадаємо, що при формуванні журі захист і обвинувачення опитують кожного кандидата у присяжні і мають право відводу без пояснення причин.
Водночас сама нібито постраждала покоївка Наффісату Діалло має намір домагатися обвинувального вироку екс-голові МВФ найрішучішим чином. "Вона має намір прийти до зали суду, зійти на свідченнях трибуну і розповісти світові про те, що Домінік Стросс-Кан зробив з нею", - цитує слова адвоката Кеннета Томпсона (Kenneth Thompson) агентство Reuters. При цьому він не уточнив, коли саме вона має намір з'явитися в суді для дачі показань свідків. За два дні попередніх слухань Діалло в суді так і не з'явилася.
Зате перед ним з'явилися її колеги. Профспілка покоївок Нью-Йорка перед початком судового засідання провела акцію протесту біля будівлі кримінального суду на Центр-стріт. Кілька десятків співробітниць різних готелів прийшли на акцію в старій уніформі - чорних сукнях і білих фартухах, - хоча після інциденту зі Стросс-Каном багато нью-йоркських готелів і Sofitel також дозволили прислузі жіночої статі носити брюки. Покоївки вимагають покарання для Стросс-Кана, а також підвищення власної безпеки, наприклад, установки "тривожних кнопок", як у відділеннях банків.
А ось прислузі самого Стросс-Кана жоден додатковий захист від посягань на честь і гідність вже не потрібна. Як пише газета "Нью-Йорк Пост", французький політик після інциденту відмовився від послуг жінок-покоївок, і зараз у його будинку працюють виключно чоловіки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас