Португалія вийде з кризи за допомогою економії коштів та приватизації майна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія вийде з кризи за допомогою економії коштів та приватизації майна

Казна та Політика
232
Лідер Соціал-демократичної партії Португалії, яка перемогла на виборах, Педро Пассуш-Коелью оголосив про перші кроки нового уряду, необхідні для подолання кризи. Як і його грецький колега Йоргос Папандреу, майбутній португальський прем'єр має намір поповнити бюджет країни за рахунок програми приватизації та жорсткої економії, повідомляє РБК daily.
"Уряд буде дуже суворо дотримуватися цілей та термінів, заданих ЄС і МВФ", - сказав Пассуш-Коелью. Зокрема, Пассуш-Коелью пропонує досить оригінальну ідею, яка повинна допомогти впоратися з борговими проблемами, - створення спеціального бюджетного відомства з дуже широкими повноваженнями, незалежного від уряду.
"Ця нова установа буде створена двома незалежними португальськими інститутами - Банком Португалії та Рахунковою палатою. Вона буде складатися з незалежних осіб, в тому числі іноземців, і буде прагнути до абсолютної прозорості бюджетної консолідації, а також фінансів державних підприємств, регіонів і міст", - заявив Пассуш-Коелью.
Крім того, для досягнення цілей зі скорочення бюджетного дефіциту новий прем'єр має намір піти шляхом Афін і почати розпродаж держактивів. Втім, як підкреслив Пассуш-Коелью, португальська програма приватизації повинна бути більш амбітною, ніж грецька. Тільки в цьому випадку Португалії вдасться уникнути грецького сценарію кризи.
За словами майбутнього прем'єра, у приватні руки в першу чергу можуть перейти засоби масової інформації. Зараз у Португалії існують один державний телеканал і одна радіостанція. Крім того, під контролем держави перебуває національне інформаційне агентство Lusa.
Щоб отримати допомогу від ЄС та МВФ у розмірі 78 млрд євро, Лісабон повинен скоротити цього року бюджетний дефіцит до 5,9% ВВП, у 2012-му - до 4,5%, а до 2013 року привести його в норму, тобто довести до 3% ВВП. Щоб найближчим часом узгодити заходи економії і розраховувати на фінансові надходження від ЄС і МВФ, Пассуш-Коелью має намір якомога швидше сформувати коаліцію в парламенті. Він вже почав переговори з представниками Народної партії, яка посіла третє місце на виборах.
Як вважають аналітики, одним з найбільш важких завдань для нового кабінету стане виведення економіки країни на стійке зростання. У 2011 і 2012 роках, згідно з прогнозом МВФ, економіка впаде на 2% ВВП. Як сказав РБК daily аналітик Barclays Capital Антоніо Гарсіа Паскуаль, країні необхідно вийти на довгострокове зростання реального ВВП до 1,5-2%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас