СКМ і "Смарт-холдинг" знайшли ґрунт для співпраці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СКМ і "Смарт-холдинг" знайшли ґрунт для співпраці

Аграрний ринок
700
"Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) спільно зі "Смарт-холдингом" створює агрохолдинг HarvEast, повідомили вчора в СКМ. До нього увійдуть сільгоспактиви Маріупольського металургійного комбінату (ММК) ім. Ілліча, який з літа минулого року входить в "Метінвест", 75% якого належить СКМ Ріната Ахметова, а 25% - "Смарт-холдингу" Вадима Новинського та Андрій Клямко. Керівна компанія HarvEast була створена в березні, процес створення холдингу завершиться до середини 2012 року. Тоді ж буде представлена ​​стратегія агрохолдингу.
Земельний банк ММК становить понад 200 тис. га, серед активів компанії свинарські ферми (більше 60 тис. голів), більше 36 тис. голів великої рогатої худоби, потужності з виробництва комбікормів і насіннєвого рослинництва. Активи розташовані в Донецькій, Запорізькій, Черкаській, Житомирській областях та в АР Крим. Фінансові показники та обсяги виробництва в компанії не повідомляють. Але виходячи з площ оброблюваних земель компанія вже зараз входить до п'ятірки лідерів аграрного ринку, відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Костянтин Фастовець.
Чи увійдуть до HarvEast агроактіви "Смарт-холдингу", акціонери визначать тільки до 2012 року. З 2009 року холдинг займається агробізнесом. У його складі була створена управляюча компанія "Сагро". Якими активами володіє компанія зараз, невідомо, але при її створенні акціонери заявили про плани орендувати близько 30 тис. га землі, побудувати елеватор одноразовою потужністю зберігання близько 60 тис. т і портовий елеватор потужністю 100 тис. т зерна. А до 2013 року - збільшити площу земель до 200 тис. га.
Головною конкурентною перевагою холдингу учасники ринку називають потужну фінансову підтримку з боку СКМ. "Об'єднання аграрних активів таких сильних бізнесменів буде мати позитивний ефект для ринку", - вважає гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов. У найближчі плани HarvEast входять технічне переоснащення та оновлення парку сільськогосподарської техніки, повідомляє СКМ. "Інтерес представляють ті напрямки, у яких є незаперечні конкурентні переваги вже сьогодні: рослинництво і тваринництво", - говорять в компанії.
Новостворений холдинг займеться експортом зернових, переконаний пан Стоянов. "Обсяг оброблюваних земель дозволяє HarvEast вийти на іноземні ринки", - говорить він. Пан Стоянов розраховує, що створення агрохолдингу допоможе зернотрейдерам відстоювати право на вільний ринок. "У нас з'явиться авторитетний соратник у боротьбі за скасування держрегулювання", - говорить він.
Аграрний бізнес зараз один з найбільш перспективних: світові ціни на зерно стабільно ростуть, так само як і його врожаї в Україні. З липня 2010 року ціни на основні зернові культури зросли на 40-50%, а аграрний сектор зараз посідає близько 5-6% ВВП країни, відзначає Костянтин Фастовець.
Виділення сільськогосподарських активів в окреме підприємство може означати підготовку до виходу об'єднаної компанії на публічний ринок, вважає Костянтин Фастовець. Досі найбільші кошти були залучені "Миронівський хлібопродукт" в рамках IPO, проведеного в Лондоні в 2008 році - $322 млн. У 2011 році KSG-Agro виручив більше $40 млн за 33% акцій. Цього року також відбулося розміщення єврооблігацій компаній "Авангард" і "Мрія", які залучили $200 і $250 млн відповідно. У цілому єврооблігації агрокомпаній становлять близько чверті всіх українських корпоративних євробондів в обороті.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас