Депутати торгують електронікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати торгують електронікою

Казна та Політика
876
Партія регіонів знову пропонує змінити закон про держзакупівлі, дозволивши підприємцям брати участь в електронних торгах. Для цього учасники ринку будуть зобов'язані мати електронно-цифровий підпис і оперативно відстежувати заявки. Частина товарів - наприклад, продукти харчування, ліки і пальне - підприємці будуть зобов'язані купувати тільки через інтернет. Експерти вважають, що ухвалення закону суттєво обмежить участь малого та середнього бізнесу в тендерних процедурах.
Верховна Рада вчора оприлюднила проект закону №8633 депутата Ірини Горіної (Партія регіонів; ПР), яким запропоновано в законі "Про проведення державних закупівель" передбачити можливість електронних торгів. З ініціативою ПР виступила ще до того, як президент Віктор Янукович визначився з попереднім пакетом поправок № 7532 до закону про держзакупівлі. Новий проект пропонує створити електронні майданчики, на яких будуть укладатися угоди між замовниками тендеру і його учасниками, які зареєстровані в системі і мають електронно-цифровий підпис. Запропонувати заявки вони зможуть протягом не менше 10 днів, а переможець конкурсу буде визначатися протягом 2-3 годин з моменту завершення закупівель.
Обмежень за вартістю послуг, товарів і робіт для участі в електронних торгах документ не передбачає. На учасника, який переміг у конкурсі, ляже фінансове навантаження з оплати послуг електронних операторів аукціону. Електронні торги планується зробити обов'язковими для ряду товарів і послуг, перелік яких затвердить Кабінет міністрів.
Аналогічну ініціативу раніше пропонував колега пані Горіної - член комітету Ради з питань економічної політики Олексій Білий (ПР). Його законопроект припускав проведення електронних закупівель для всіх груп товарів, "для яких існує конкурентний ринок". Однак цей документ був відкликаний з парламенту в травні цього року. У пояснювальній записці до проекту закону пані Горіної наголошується, що в ЄС і США завдяки автоматизації процедури держзакупівель, рівень конкуренції серед учасників торгів підвищився на 5-19%. Економія бюджетних коштів становить до 20% загальної суми заявок. Наприклад, в США адміністративні витрати були скорочені з $400 до $4 при закупівлі продукції на суму $1 тис.
Навіть у ПР нову ініціативу оцінюють по-різному. "Ця пропозиція позитивна, оскільки значно знижує можливість корупційну складову і спрощує участь представників бізнесу у торгах, - відзначає глава підкомітету з регулювання ринків держзакупівель Антон Яценко. - Однак документ потребує доопрацювання: необхідно створити технічну базу і програмне забезпечення для електронної системи закупівель". За його словами, обов'язковими для проведення електронних торгів стануть ліквідні товари, наприклад паливо і продукти харчування. "Електронні аукціони вводити не можна, оскільки це посилить корупцію. Не всі підприємці зможуть мати доступ до електронної системи і брати участь у тендері. А сама конкурсна процедура стане ще більш заплутаною", - вважає член профільного комітету ВР Валентин Ландик.
Експерти очікують, що представникам малого та середнього бізнесу стане складніше брати участь у конкурсі. "Проблема в тому, що підприємця змусять мати по декілька ЕЦП - підпис директора, бухгалтера. Такі послуги коштують від 100 грн до 800 грн, і їх надають близько 11 компаній, - повідомила президент Інтернет-асоціації України Тетяна Попова. - Швидше за все обслуговувати електронні аукціони буде одна державна компанія або ж кілька великих гравців ринку. Це навряд чи дозволить виключити корупційну складову".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас