Експерт: РФ змушує Україну вступити до Митного союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: РФ змушує Україну вступити до Митного союзу

917
Російська Федерація змушує Україну за ціни на газ вступити до Митного союзу. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.
"Українській владі і уряду потрібно відстоювати позиції України, я думаю, що насправді зараз Росія використовує всі важелі, які вона має в своєму розпорядженні, для того, щоб змусити українське керівництво увійти до Митного союзу, до єдиного економічного простору", - підкреслив політолог.
Бала переконаний, що все залежатиме від того, яку позицію займатиме уряд.
Як повідомлялося, вчора Президент України Віктор Янукович підписав розпорядження про створення робочої групи з питань розвитку взаємодії України з Митним союзом.
Нагадаємо, Митний союз Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації - міждержавний договір про створення єдиного митного простору.
5 березня 2011 року під час перебування українського президента в Москві з одноденним візитом Прем'єр-міністр Володимир Путін запропонував Україні вступити до Митного союзу.
7 квітня під час виступу в Раді В.Янукович відзначив, що допускає участь України в Митному союзі в рамках ЄЕП у форматі "3 +1". БЮТ заявив про готовність підтримати цю ініціативу. У свою чергу, відповідальний секретар митної комісії Митного союзу Сергій Глазьєв заявив, що співпраця в такому форматі неможлива. За його словами, Україна повинна повноцінно вступити до МС.
В той же час, заступник генерального директора "Європейська політика сусідства" Єврокомісії Х'юг Мінгареллі, виступаючи на засіданні Комітету з питань закордонних справ Європарламенту, повідомив про неможливість для України одночасного вступу до Митного союзу і створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС.
12 квітня під час візиту до Києва В.Путін підкреслив, що в разі створення ЗВТ Росія закриє доступ на свій ринок для низки українських товарів. Крім того, за словами Прем'єр-міністра РФ, завдяки Митному союзу Україна зможе отримати близько 100 мільярдів доларів додаткових надходжень до державного бюджету.
Президент Росії Дмитро Медвєдєв 18 травня сказав, що не проти європейської інтеграції України, але Україна повинна вибрати пріоритетом своєї зовнішньої політики - якщо вона, наприклад, вибере європейських вектор, їй буде тяжче знаходити важелі в співпраці з ЄЕП і Митним союзом.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас