Путін: Україна пропонує закласти у формулу ціни на газ інші компоненти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Україна пропонує закласти у формулу ціни на газ інші компоненти

Енергетика
714
Україна пропонує закласти у формулу ціни на російський газ інші компоненти, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін після переговорів зі своїм українським колегою Миколою Азаровим.
За словами Азарова, формула ціни на газ веде до того, що "наші сусіди отримують газ за ціною меншою, ніж ми".
Прем'єр України відзначив, що не просив для України "жодних знижок на газ". Проте відзначив, що у формулі ціни вказаний газойль, який в паливному балансі України становить одну десяту відсотка.
Путін відзначив, що ціна на газойль міняється разом з ціною на нафту і газойль присутній у всіх європейських формулах "Газпрому" (РТС: GAZP).
Прем'єр-міністр РФ також підкреслив, що практично для всіх європейських споживачів в Європі газ дорожчий, ніж для України. "У Польщі дорожче, в Німеччині - не набагато, але дорожче". "Але з німецькими партнерами кооперація глибша, ніж з Україною", - підкреслив Путін.
За його словами, Росія не має стосунку до волатильності світових цін на нафту, де лише 12% відноситься до реальних постачань, і не має стосунку до подій в Північній Африці. "Так складається світова кон'юнктура - з різних причин. І треба платити", - сказав Путін.
Глава російського уряду також підкреслив, що не потрібно прив'язувати ціну на газ до ціни транзиту "блакитного палива", оскільки вони кожен по собі формуються на ринкових принципах. Так, Путін підкреслив, що Росія платить Україні за транзит газу європейську ціну, що складається під впливом ринкових чинників.
На початку тижня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія не планує міняти формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до якихось інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він.
Згідно з підписаними в січні 2009 року російсько-українськими газовими контрактами на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується по формулі, що враховує зміну цін на мазут і газойль в попередні дев'ять місяців. При цьому як базова ціна була вибрана ціна в $450 за 1 тис. кубометрів, яка, на думку переважної більшості українських експертів, значно перевершує ціни постачань російського газу для інших країн Європи, хоча в ціні газу для України відсутня плата за транзит.
Нова українська влада в квітні 2010 року в Харкові в обмін на продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту добилася знижки в ціні газу для Києва у розмірі 30%, але не більше $100 за 1 тис. кубометрів.
Довгостроковий контракт між "Нафтогазом України" і "Газпромом" передбачає, що базова ставка тарифу на транзит природного газу по території України з 2010 року складає $2,04 за 1 тис. кубометрів на 100 км. З 2010 року тариф на транспортування газу по території України є плаваючим і визначається за формулою, що залежить від вартості паливної складової і інфляції в Європі.
Ставка транзиту російського газу по території України в I кварталі виросла на 2,2% в порівнянні з четвертим кварталом 2010 року - до $2,84 за 1 тис. кубометрів на 100 км.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас