Азаров може обміняти дешевий газ на суверенітет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров може обміняти дешевий газ на суверенітет

Енергетика
2537
Поки прем'єр-міністр України Микола Азаров намагається в Москві зняти з України "газову петлю", експерти впевнені, що Кремль може дати Києву знижку на газ лише в обмін на суверенітет.
Можливість перегляду формули ціни газу Україна і Росія обговорюють вже декілька місяців. Українська сторона наполягає на перегляді формули ціни російського газу, оскільки закладена в ній базова ставка вища від європейської. На думку української сторони, вартість газу повинна знизитися до $240 за тисячу кубометрів. У той же час, існує думка, перегляд формули можливий лише за умови вступу України до Митного союзу або створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом". 6 червня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що формула ціни на газ для України залишиться ринковою, крім того, російський газ не буде прив'язаний до цін на інші енергоносії.
У відповідь на це Київ виступив із заявою: якщо РФ не перегляне формулу ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.
"Газова петля душить нас. Азаров тепер з Путіним в Москві. Питання номер один, питання життя або смерті - це питання ціни на газ", - так прокоментував гостру необхідність в позитивному результаті російсько-українських переговорів народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов.
7 червня на засіданні комітету з питань економічного співробітництва Російсько-української міждержавної комісії прем'єр-міністри Росії і України всього лише обмінялися натяками. Азаров натякнув, що Україна справно платить за газ і є найбільшим покупцем і транзитним перевізником газу в європейські країни. А Володимир Путін, у свою чергу, поманив Україну в Митний союз, заявивши, що Росія готова до інтеграції з Україною в рамках Єдиного економічного простору (ЄЕП). "Ми глибоко переконані, що чинні угоди на сьогоднішній день не відповідають реаліям і є досить обтяжливими для української економіки. Ми сподіваємося, що ми зможемо знайти взаємовигідні рішення щодо цих питань і щодо низки інших", - висловив надію Азаров. У питанні приєднання України до Митного союзу "шайба на українській стороні", парирував Путін.
В той же час експерти лише передбачають, чим можуть закінчитися газові торги. Аналітики впевнені, що обмін погрозами між Україною і Росією говорить про перехід переговорів в інтенсивніший режим. Втім, упевнені експерти, Україна перебуває в більш вразливому становищі, ніж Росія, оскільки зростання цін на газ неминуче ударить по найбільших його споживачах - металургійних і хімічних підприємствах.
Як відзначив член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, народний депутат від БЮТ Олександр Гудима, український уряд вже практично не має коштів для оплати російського газу. Лише у травні "Нафтогаз України" перерахував "Газпрому" близько 948 мільйонів доларів за більш ніж три мільярди кубометрів газу за ціною майже $300 за тисячу кубічних метрів. Оскільки Міжнародний валютний фонд припинив кредитування України, влада може запропонувати Росії лише поступитися частиною суверенітету, вважає Гудима.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас