50% опитаних аграріїв УКАБ проти введення ринку сільгоспземель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

50% опитаних аграріїв УКАБ проти введення ринку сільгоспземель

Аграрний ринок
232
50% сільськогосподарських виробників, опитаних асоціацією "Український клуб аграрного бізнесу", виступають проти введення ринку землі сільськогосподарського призначення.
Про це повідомила прес-служба УКАБ.
"За результатами опитування, 50% респондентів відповіли, що продаж сільськогосподарських земель не можна дозволяти взагалі", - йдеться в повідомленні.
13% опитаних стверджують, що повноцінний ринок сільгоспземель доцільно вводити в довгостроковій перспективі - через 6-10 років, 17% - що купівля і продаж сільськогосподарських угідь - це питання середньострокової перспективи (3-5 років).
В той же час за можливість продавати і купувати землю сільгосппризначення вже в 2012-2013 роках висловилися 12% респондентів.
3% респондентів не змогли відповісти, коли необхідно вводити ринок землі в Україні.
"Подібний розподіл думок аграріїв свідчить про те, що сьогодні виробники не готові психологічно і, в першу чергу, економічно до повноцінного ринку сільгоспземель", - цитується в повідомленні експерт УКАБ Тарас Гагалюк.
Він також відзначив, що, згідно з результатами опитування, більшість аграріїв влаштовує можливість ведення бізнесу за рахунок оренди землі.
Дане опитування сільгоспвиробників УКАБ проводив з 20 квітня по 20 травня, під час дослідження було опитано 460 керівників середніх і крупних сільськогосподарських підприємств з 22 регіонів України.
Статистична похибка вибірки - 2,1%.
Як повідомляло агентство, 49% опитаних аграріїв УКАБ оцінюють вартість сільгоспземлі в 10 тис. грн./га.
Державне агентство земельних ресурсів прогнозує прийняття Верховною Радою закону про ринок землі до жовтня.
В березні 2010 року Президент Віктор Янукович виступив за скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що діє до 2012 року, за умови створення системи держконтролю за її використанням.
22 грудня 2009 року Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 2012 року.
Продовження мораторію було викликане відсутністю законів про Державний земельний кадастр і про ринок землі (вони досі не прийняті).
Держземресурсів прогнозує прийняття Радою земельного кадастру в 1 півріччі.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас