Банкірів закликали до стриманості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів закликали до стриманості

1253
Органи вирішили нагадати банкірам, що не терпітимуть порушень прав позичальників з боку банків. Приводом для каральних акцій, за словами в. о. начальника відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури України Віктора Чечерського, може послужити передача інформації про кредити в колекторські компанії без згоди клієнта. Що є прямим порушенням банківської таємниці. За це прокуратура обіцяє залучати до кримінальної відповідальності відповідних працівників банків та працівників юридичних компаній.
"Якщо залучення колекторської компанії є незаконним, тобто не передбачено угодами з клієнтами, то в такому випадку потрібно вирішувати питання про відповідальність причетних", - уточнив Чечерськ. За словами представника Генпрокуратури, відповідні вказівки та роз'яснення вже направлені і до регіональних органів прокуратури.
Те що інформація про кредит позичальника є банківською таємницею і охороняється законом, в банках не заперечують. "Теоретично може скластися парадоксальна ситуація, за якої банк не може організувати захист своїх прав, наприклад, у судових органах або за допомогою зовнішніх юристів, оскільки йому заборонено законом розкривати банківську таємницю про операції своїх клієнтів", - коментує директор юридичного департаменту "ОТП Банку" Олег Заморський.
Але, як зауважує директор операційного департаменту "Банк Ренесанс Капітал" Томаш Висневський, процедура передачі простроченої заборгованості на сьогодні прописана в угодах. "У кредитних договорах з клієнтами існують спеціальні умови, які передбачають можливість передачі інформації про прострочену заборгованість колекторам. Підписуючи договір, позичальник тим самим дає свою згоду на всі перераховані у ньому пункти. Отже, режим збереження банківської таємниці дотримується", - пояснює Томаш Висневський.
Крім того, експерти боргового ринку нагадують, що використання прокуратурою визначення "колектори" не зовсім коректно, оскільки в Україні де-юре такого виду діяльності не існує в принципі. Часто колекторами себе називають і юридичні компанії, і напівкримінальні структури. "Ринок колекторських компаній України перебуває на етапі свого становлення і активного розвитку, тоді коли в світі це бізнес з величезною історією та досвідом, накопиченим десятиліттями", - говорить начальник управління колекшн Platinum Bank Роман Самойлик.
Втім, банкіри відзначають зростання частки цивілізованих методів повернення боргів і зниження використання колекторами практики силового підходу. Останніх від застосування сили все частіше утримують репутаційні ризики. "Жодна серйозна компанія не дозволить собі змушувати боржників повертати кредит за допомогою неправомірних дій", - стверджує Висневський. Примусове ж вилучення майна, як каже Олег Заморський, здійснюється в порядку, передбаченому Законом "Про виконавче провадження". Згідно з ним, всі дії з примусового вилучення майна боржників проводяться державними виконавцями на підставі виконавчих документів.
"Єдиним відомим способом погашення боргу є погашення в гривні. Якщо ж боржник хоче погасити борг заставним майном, то він пише заяву на добровільну реалізацію та продає майно на аукціоні за ринковою ціною. А якщо ціна його не влаштовує, а ринок (аукціон ) не пропонує більше, то він може відмовитися від продажу і підписати договір реструктуризації", - говорить директор з розвитку бізнесу і стандартам якості Credit Collection Group Ашот Арутюнян.
Що стосується незгоди клієнта з передачею банком його заборгованості навіть попри наявність в кредитному договорі з клієнтом відповідного пункту, то, за словами співрозмовників "і", боржник дійсно має на це повне право і може реалізувати його в суді, подавши позов. Частіше інших це роблять позичальники автокредитів та іпотеки. Зараз колекторські агентства, як і підрозділи з повернення заборгованості усередині банків, завантажені роботою з повернення такої заборгованості, що накопичилася за кризові 2008-2009 рр.
"Відсоток повернення боргів з авто-і іпотечних кредитів є найбільш низьким через фінансову скруту боржників і досить складну судову процедуру та процес вилучення заставного майна за несплату боргу", - роз'яснює Томаш Висневський. За його словами, тенденції вже змусили банкірів змінити підхід до ризикових політикам і переглянути процес збору заборгованості, намагаючись зробити процес ризикової оцінки позичальника більш виборчим. Це, на думку банкіра, в результаті поліпшило якість нових посткризових портфелів і знизило кількість боржників, залучених до процесу.
Повернення колекторами проблемної заборгованості на сьогодні, як зазначає Ашот Арутюнян, істотно залежить від структури боргу, регіону та скорингу, який проведено банком при видачі кредиту. "Процеси глобалізації призводять до поліпшення ефективності систем зберігання та обміну інформацією про кредитну історію людини. Через 2-3 роки ці тенденції досягнуть України", - прогнозує він. За приклад він наводить шведську модель, коли, маючи прострочений борг, клієнт не може підписати договір на послуги ЖКГ, підключитися до мобільного зв'язку або ж здійснити великі покупки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас