За скандальну бурову вишку Нафтогаз заплатив вже майже половину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За скандальну бурову вишку Нафтогаз заплатив вже майже половину

Енергетика
871
Державне акціонерне товариство (ДАТ) "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь, АРК) вже перерахувало компанії-виробнику бурової платформи 202 млн доларів, повідомив глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін.
"Ми заплатили на сьогоднішній день 202 млн доларів. Тут є копії платіжок, які можна запитами в банках перевірити", - сказав він в ефірі "5 каналу" в понеділок увечері.
Бакулін пояснив, що різниця між ціною бурової платформи від заводу-виготовлювача (близько 250 мільйонів доларів) і кінцевою ціною, яку ДАТ планує оплатити валлійської компанії Highway Investment Processing LLP (400 мільйонів доларів), пояснюється наступним дообладнанням платформи, виробленої заводом у мінімальній комплектації.
"По-перше, ми провели тендер за всіма правилами, по-друге, ми ж не приховуємо, що саме виготовлення бази платформи на заводі коштує 250 мільйонів доларів... Ми взяли платформу в мінімальній комплектації, а для того щоб платформа працювала у нас на Чорному морі, вона повинна бути доукомплектована", - зазначив глава держхолдингу.
"Щоб ще трошки пояснити ситуацію: у світі є принципи роботи, коли купують бурову платформу, доставляють її до місця, далі наймають сервісні компанії, які надають цілий ряд послуг - це коштує певних грошей. З метою скорочення цих витрат надалі ці компанії можна не наймати, а купити додаткове обладнання в тих же компаній, для того, щоб ми могли робити ті ж самі роботи", - додав він.
Бакулін також звернув увагу на необхідності доукомплектування бурової платформи сучасними захисними технологіями, які повинні забезпечити екологічну безпеку акваторії Чорного моря, щоб не повторилася ситуація з вибухом на платформі Deepwater Horizon в квітні 2010 року, яка призвела до загибелі 11 людей і найбільшого розливу нафти в історії США.
"Ми пам'ятаємо випадок, який стався в Мексиканській затоці, коли сталася страшна трагедія, і було витрачено дуже багато коштів, набагато більше, ніж коштує платформа, бо виявилося, що необхідні додаткові засоби захисту, щоб виключити таку випадковість", - нагадав він.
За його словами, Нафтогаз має намір уникнути таких необґрунтованих ризиків. "Ми не можемо допустити сьогодні якісь необґрунтовані ризики в акваторії Чорного моря - це курорт, це наше надбання, це перспектива нашого видобутку, і тому ми повинні туди докласти найсучасніші технології, які сьогодні ми докуповувати. Саме вони і входять в ці 400 мільйонів", - підкреслив глава НАК.
Бакулін також запевнив, що компанія надалі готова надавати детальну інформацію з закупівель Нафтогазу, визнавши при цьому, що з'являються в ЗМІ трактування діяльності НАК пов'язані з недостатньою відкритістю держхолдингу.
"На сьогодні ми плануємо все більше і більше відкритості... Ми готові повністю надавати свою звітність і підтверджувати, що купили, за якими цінами купили, в якої компанії купили, і за бажання це завжди можна перевірити", - підсумував глава правління Нафтогазу.
Як повідомлялося, в квітні 2011 року міністр енергетики та вугільної промисловості прогнозував, що вже наприкінці поточного року на Суботинське родовище повинна бути доставлена ​​сучасна бурова платформа, яку "Нафтогаз України" закупив в Сингапурі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас