Влада США може бути змушена підтримати кандидатуру Лагард через позицію Конгресу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США може бути змушена підтримати кандидатуру Лагард через позицію Конгресу

Казна та Політика
195
Влада США може бути змушена в ході виборів директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) підтримати кандидатуру міністра фінансів Франції Крістін Лагард, повідомляє агентство Bloomberg.
Згідно з неписаною традицією з часу заснування МВФ і Світового банку (СБ) керівником першого завжди був європеєць, тоді коли на чолі другого інституту стояв представник США. У випадку, наприклад, якщо США підтримають на посаду директора-розпорядника МВФ кандидатуру глави Центрального банку Мексики Агустіна Карстенса, їм може не вдасться провести свого кандидата на посаду глави СБ в 2012 році, коли закінчуються повноваження його нинішнього керівника Роберта Зелліка. Такий результат подій навряд чи влаштує Конгрес США, який визначає розмір фінансування країною міжнародних фінансових організацій.
За збереження поста глави СБ за представником США виступає, зокрема, член палати представників Конгресу і глава демократів в комітеті з асигнувань Ніта Лоуї і республіканець, заступник голови комітету з фінансових послуг Роберт Додд.
Конгресу ще належить розглянути запропонований Мінфіном бюджет для надання міжнародної допомоги обсягом $3,4 млрд в 2012 році. Саме з цих коштів здійснюється фінансування МВФ і СБ.
Наприкінці травня міністр фінансів США Тімоті Гайтнер заявив, що і Лагард, і Карстенс чудово підходять як наступники Домініка Стросс-Кана. Гайтнер також підкреслив, що США, найбільший учасник МВФ, що володіє 17% голосів, буде відігравати важливу роль у ході виборів нового глави МВФ.
Ситуація ускладнюється тим, що в серпні закінчуються повноваження першого заступника директора-розпорядника МВФ Джона Ліпскі, який відмовився виставляти свою кандидатуру на другий п'ятирічний термін.
Надання підтримки Лагард, можливо, допоможе США утримати і посаду першого заступника директора-розпорядника МВФ за своїм представником, хоча раніше і Франція, і США виступили за надання країнам з економікою, що розвивається більшого право голосу у фонді.
Кандидатура Лагард отримала широку підтримку Європейського союзу, проте зустріла опозицію з боку ряду країн, що розвиваються, які разом з тим так і не змогли консолідуватися навколо єдиної кандидатури. Казахстан і країни СНД раніше запропонували на цю посаду голову Центрального банку країни Григорія Марченка.
Країни можуть висувати своїх кандидатів до кінця цього тижня. Обрання нового глави МВФ, як очікується, пройде до 30 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас