Юпітер перетворив Марс на карлика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юпітер перетворив Марс на карлика

56
Можливою причиною "карликовості" Марса стала міграція Юпітера всередині Сонячної системи.
Як передає Лента.ру, стаття астрофізиків, присвячена цій теорії, з'явилася в журналі Nature, а її короткий виклад наводиться у прес-релізі Південно-західного дослідницького інституту.
Відомо, що Марс є свого роду недопланетою - його маса становить приблизно 11% земної. Найбільш поширеною гіпотезою, що пояснює карликовість Марса, зараз є припущення про те, що деяка подія завадила Марсу набрати необхідну масу. Як кандидат на таку подію називають міграцію Юпітера всередині Сонячної системи.
У рамках дослідження вчені моделювали формування планет за допомогою комп'ютера. Раніше фахівцям було відомо, що газові гіганти можуть мігрувати всередині системи протягом досить коротких тимчасових проміжків - близько 100 тисяч років. Тепер їм вдалося встановити, що Юпітер, в теорії, міг підходити дуже близько до Сонця - на відстань близько 1,5 астрономічних одиниць (одна астрономічна одиниця дорівнює середній відстані від Землі до Сонця). Для порівняння - середня відстань від Юпітера до Сонця зараз становить близько 5 астрономічних одиниць.
За словами вчених, головним їх досягненням є той факт, що в їхній моделі виник пояс астероїдів, "заселений" двома типами тіл (як і є насправді) - сухими і покритими льодом тілами. У попередніх моделях міграція Юпітера призводила до того, що пояс не утворювався.
Зовсім недавно вчені підтвердили, що Марс сформувався дуже швидко - половину від свого сучасного розміру він набрав за 1,8 мільйона років. Дослідникам вдалося це з'ясувати, помітивши взаємозв'язок між співвідношенням вольфраму та гафнію і співвідношенням двох ізотопів гафнію - 176Hf і 177Hf.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас