Юрію Луценко закон писаний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрію Луценко закон писаний

Кримінал
1172
Учора на сайті Верховної ради був оприлюднений текст законопроекту № 8626 Юрія Гримчака "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (щодо застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту)". Документ передбачає доповнити ст. 165 УПК новою нормою, згідно з якою суддя під час попереднього розгляду кримінальної справи повинен в обов'язковому порядку вирішити питання про обрання запобіжного заходу. Пропонується також встановити, що термін дії запобіжного заходу, обраного в ході слідчих дій, автоматично втрачає силу при передачі справи до суду.
Слід зазначити, що зовсім недавно з недосконалістю цих норм КПК зіткнувся політичний соратник Юрія Гримчака, колишній глава МВС Юрій Луценко. Згідно з рішенням суду, схваленим в ході досудового слідства, термін утримання Луценко під вартою закінчувався 26 травня. Однак за три дні до цього справу екс-міністра почав слухати Печерський районний суд Києва. У зв'язку з тим, що нового рішення про утримання під вартою суд не приймав, прихильники підсудного вважають, що Юрій Луценко зараз утримується в СІЗО незаконно.
Юрій Гримчак також пропонує збільшити кількість і тривалість побачень для ув'язнених слідчих ізоляторів. Як відомо, згідно зі ст. 162 КПК, побачення "родичів або інших осіб" з заарештованим тривалістю від 1 до 4 годин, може бути дозволено не більше одного разу на місяць. Гримчак пропонує вирішувати заарештованим короткострокові (до 4 годин) побачення не рідше разу на тиждень і довгострокові (до трьох діб) - не рідше разу на місяць. "Клопотання про надання побачення вирішується в день його надходження", - йдеться в законопроекті.
"Зрозумійте, люди, які утримуються в СІЗО до винесення обвинувального вироку судом, вважаються невинними, - заявив Гримчак. - Але виходить парадоксальна ситуація - на зоні засуджені в питаннях побачень мають більше прав, ніж ті, які очікують на вирок!"
Представники фракції Партії регіонів (ПР) до ініціативи свого колеги з опозиції поставилися вкрай негативно. "По-перше, не потрібно заміняти в'язницю на санаторій або піонертабір: аби по парних днях дружина приходила, а по непарних - коханка! - емоційно сказав перший заступник глави фракції ПР Михайло Чечетов. - А по-друге, не треба змінювати закони під конкретну людину , в даному випадку Юрія Луценка. Якщо порушив, то повинен сидіти, а кримінально-процесуальне законодавство у нас і так достатньо ліберальне".
Гримчак не заперечує, що до написання законопроекту його "підштовхнули події, пов'язані з Юрієм Луценком". "Але те, що ми пропонуємо, - Юрі вже не допоможе, оскільки він пройшов всі ці етапи, - уточнив народний депутат.- Це допоможе іншим громадянам, а також задовольнить вимоги Європи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас