Інфляція в РФ прискорилася в травні до 0,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в РФ прискорилася в травні до 0,5%

Казна та Політика
187
Інфляція в Росії прискорилася в травні 2011 року до 0,5 відсотка з 0,4 відсотка в квітні, збігшись з чеканнями влади і аналітиків, повідомив Росстат.
Базовий індекс споживчих цін, що виключає зміни цін під впливом адміністративних, подієвих і сезонних чинників, знизився до 0,4 з 0,5 відсотка в квітні.
За перші п'ять місяців 2011 року інфляція в РФ склала 4,8 відсотка в порівнянні з 4,0 відсотка за той же період 2010 року. Споживчі ціни в РФ зросли за п'ять місяців поточного року на 9,5 відсотка в порівнянні з січнем-травнем 2010 року.
Зростання цін на непродовольчі товари і послуги помітно посилилося в травні за рахунок значного дорожчання пального (на 6,0 відсотка за місяць) і початку періоду відпусток.
Ціни на продовольчі товари показали нульовий приріст за останній весняний місяць: плодоовочева продукція подешевшала на 1,5 відсотка, впали ціни яйця і цукор. Проте вже найближчим часом овочі і фрукти можуть знов подорожчати: заборону імпорту овочів з країн Європи, повернення мит на картоплю, капусту і гречку можуть підхльоснути зростання цін.
Банк Росії чекає, що заборона на ввезення овочів з Європи зробить лише короткочасний вплив на інфляцію. ЦБР чекає інфляцію в першому півріччі не більше 5,5 відсотка, в другому півріччі - 1,5 відсотка.
В Москві інфляція у вересні склала 0,7 відсотка (з початку року - 4,8 відсотка), в Санкт-Петербурзі була дефляція в 0,5 відсотка (інфляція з початку року - 4,6 відсотка).
Вартість мінімального набору продуктів харчування в середньому по РФ в минулому місяці знизилася в порівнянні з попереднім на 1,2 відсотка (з початку року - збільшилася на 6,9 відсотка) і склала на кінець періоду 2.807 рублів.
Ціни на нафтопродукти за травень зросли на 5,9 відсотка: автомобільний бензин став дорожчий на 6,0 відсотка, дизельне пальне - на 3,5 відсотка.
Дорожчання пального негайно призвело до підвищення тарифів на пасажирський транспорт: ціни на залізничні квитки зросли за травень на 11,1-13,4 відсотка, авіаквитки - на 6,7 відсотка у зв'язку з початком періоду відпусток.
За даними Росстату, ціни на житлово-комунальні послуги в травні зросли на 0,1 відсотка, проте плутанина в тарифному регулюванні на ринку електроенергії в РФ сплутала розрахунки Росстату, який не повною мірою враховує дорожчання світла, вважає Мінекономіки.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас