У Росію не вірять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росію не вірять

Казна та Політика
1397
Капітал продовжує залишати Росію, але масштаби відтоку скоротилися до 5 млрд доларів у травні. У ЦБ сподіваються, що вже в червні ситуація покращиться, економісти в це не вірять.
Чистий відтік капіталу з Росії склав у травні близько $5 млрд, повідомила директор департаменту ЦП Лідія Трошина. Це менше, ніж у квітні ($7,8 млрд). Але у квітні відтік був пов'язаний з ростом іноземних активів банків, перш за все Сбербанку, травневий ж забезпечили компанії, сказала Трошина.
Відтік міг сповільнитися завдяки календарю, каже Наталія Орлова з Альфа-банку: у травні багато святкових днів і нижча підприємницька активність.
За січень - травень 2011 р. чистий відтік капіталу склав близько $34,7 млрд, а з вересня 2010 р. - більше $60 млрд. Влада здивована феноменом: відтік на тлі дорожчання нафти. Учасники валютного ринку, можливо, очікують на зниження цін на нафту, але більш імовірно, що впливає не цілком сприятливий інвестиційний клімат, міркував голова ЦБ Сергій Ігнатьєв. Виручка в експортерів велика, а попит на інвестиційні активи в рублях недостатній, сказав в інтерв'ю «Відомостям» його перший заступник Олексій Улюкаєв.
Стимулів для інвестиційної активності немає, економіка стагнує, а політичні ризики ростуть, говорить Володимир Тихомиров з ФК "Відкриття". Причина і в зростаючому фіскальному навантаженні, додає Орлова.
У червні - грудні приплив і відтік повинні зрівнятися, за рік чистий відтік може скласти $30-35 млрд, говорив Улюкаєв. «З якого дива приплив капіталу повинен збільшитися або його відтік скоротитися?» - здивована Орлова. У червні відтік може знову вирости, попереджає вона.
На думку Орлової, на місце фундаментальних причин прийдуть спекулятивні. У травні одночасно з відтоком вперше скоротилися майже на $3 млрд міжнародні резерви, говорить вона, якщо тенденція продовжиться, з'являться передумови для ослаблення рубля, що може стати сигналом для виходу з російського ринку. Ставки фактично негативні і чіткого тренда на зміцнення рубля не простежується, зазначає Тихомиров.
Вийти в нуль у червні - грудні можна, але від російської влади мало що залежить, вважає Тихомиров: «Потрібно, щоб були вирішені боргові проблеми в ЄС і стійко зростала економіка США». Допомогти могла б ясність з кандидатом від влади на майбутніх президентських виборах, однак навряд чи про це оголосять раніше осені, вважає він.
Для ЦБ пріоритетніше зниження інфляції, а не стримування зміцнення рубля і відтоку капіталу, сказав заступник голови ЦБ Сергій Швецов.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас