Від Пшонки вимагають перевірити законність закриття справи проти Мельниченка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від Пшонки вимагають перевірити законність закриття справи проти Мельниченка

Кримінал
106
103 народних депутати України, які представляють всі фракції парламенту, звернулись до генерального прокурора України Віктора Пшонки з вимогою перевірити законність закриття 1 березня 2005 року кримінальної справи відносно Миколи Мельниченка та інших рішень Генпрокуратури відносно його кримінальної відповідальності.
Про це заявив народний депутат України Юрій Кармазін.
Депутати у запиті до Пшонки зазначають, що 20 квітня 2011 року, група депутатів, що складається із 83 осіб, підписала депутатське звернення на його адресу, в якій вказала, що рішення ГПУ від 1 березня 2005 року про закриття кримінальних справ проти Мельниченко було необгрунтованим і незаконним. Проте, зазначають депутати, на це звернення була отримана формальна відповідь, яка "не містить рішення по суті звернення, і лише констатує факт, що 1 березня 2005 року Генеральним прокурором України Святославом Піськуном справа відносно Мельниченка була закрита".
Група народних депутатів вважає, що з моменту закриття кримінальної справи проти Мельниченка в 2005 році в Генпрокуратури з'явилися "чисельні додаткові матеріали, що стосуються його незаконних дій, які озвучені у ЗМІ і містять нові обставини, не відомі на момент ухвалення рішення (про закриття кримінальної справи)".
На думку депутатів, відомі на сьогоднішній день обставини дозволяють говорити про те, що "Мельниченко діяв з особистих, у тому числі корисливих мотивів. Оприлюднення розмов у ЗМІ для дискредитації державних діячів і політиків, продаж записів третім особам, передача їх іноземним організаціям і розголошення державних таємниць - ці нові обставини свідчать про відсутність в діях Мельниченко стану "крайньої необхідності", і вимагають відновлення слідства у кримінальній справі для встановлення істини й надання відповідної правової оцінки його діям відповідно до вимог закону".
У зв'язку з цим автори звернення вимагають провести належну перевірку обставин, відмічених у депутатському зверненні від 20 квітня 2011 року і в цьому депутатському запиті. Зокрема, депутати вимагають від Пшонки перевірити законність закриття 1 березня 2005 року кримінальної справи відносно Мельниченка і "прийняти заходи прокурорського реагування в разі його необгрунтованості і незаконності".
Нагадаємо, що раніше в інтерв'ю телеканалу ICTV екс-генпрокурор Піскун, що закрив справу проти Мельниченка, заявив, що "в 2005 році Мельниченко знаходився за кордоном. Для того, щоб з'ясувати всі питання, нам необхідно було його допитати. Одна умова, яку він виставив в зв'язку з цим, - це закриття кримінальної справи за фактом прослухування. Ми закрили справу, тоді він приїхав до України і надав свідчення у справі Гонгадзе". І потім, коли розслідування добігало кінця, ми зрозуміли, що необхідно повернутися до розслідування справи відносно прослухування в кабінеті Президента України".
Як повідомляв УНІАН, восени 2000 року голова СПУ Олександр Мороз представив у Верховній Раді України запис екс-майора Управління державної охорони Мельниченка, нібито зроблені ним у кабінеті Леоніда Кучми. За словами Мельниченка, в записах йдеться про усунення журналіста Гонгадзе.
22 березня 2011 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу відносно колишнього Президента України Кучми. За словами першого заступника генпрокурора, Кучма підозрюється у перевищенні влади, наданні незаконних розпоряджень керівництву МВС, що привело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
Кузьмін заявив, що записи Мельниченка визнані речовими доказами у справах, порушених із вбивства Гонгадзе.
13 квітня 2011 року колишній голова СБУ Ігор Смешко нагадав, що в 2001 році відносно Мельниченка було порушено три кримінальних справи.
"Я знаю, що в січні 2001 року було порушено три кримінальних справи відносно колишнього майора Мельниченка. Ці справи, на мою думку, я залишаюся з цією думкою, були протиправно закриті в березні 2005 року тодішнім генеральним прокурором Піскуном, під час головування у Службі безпеки пана Турчинова", - сказав Смешко.
Кучма 1 червня 2011 року зажадав від ГПУ відновити розслідування кримінальних справ відносно Мельниченка.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас