Вчені розшифрували найдавніший текст в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розшифрували найдавніший текст в Європі

80
Найдавніший з відомих письмових текстів Європи, який можна прочитати, вік якого сягає майже 25 століть, виявлений в Греції.
Знахідка зроблена групою фахівців з американського Університету Міссурі (Сент-Луїс, США) в 300 кілометрах від Афін. У ході розкопок вони виявили глиняну табличку довжиною в кілька сантиметрів. На неї нанесений текст, який виконаний у так званому лінійному листі Б.
Вчені змогли прочитати уривок, який містить дієслово, що належить до виробничої діяльності людини, а також власні імена і цифри. Згідно з висновками фахівців, текст належить до періоду між 1450-1350 роками до нашої ери.
На території Європи знайдені і більш давні таблички з нанесеними на них знаками, проте жодна з них не зазнає розшифровки і читання.
Керівник розкопок Майкл Космопулос повідомляє також, що дослідникам вдалося знайти палац мікенської епохи з гігантськими стінами, що піднімаються терасою, фресками і напрочуд передовий каналізацією. І все-таки табличка вразила вчених більше. "Судячи з того, що ми знали, їй нічого було там робити", - відзначає археолог.
По-перше, мікенских табличок, як вважалося, у той час ще не існувало. По-друге, досі їх виявляли тільки у великих палацових комплексах. Винятком не стала і володарка попереднього "рекорду", знайдена в самих Мікенах.
Слід зазначити, що лист вважалося мікенцями священним, так що читати і писати могли лише обрані.
Інформація на подібних табличках представляла цінність дуже недовгий час. Тому їх не обпікали, обмежуючись сушінням на сонці, та незабаром викидали. На щастя для археологів, іноді сміття горіло (часом разом з палацом), і це робило таблички довговічнішими.
Лінійне письмо Б розшифрував в 1952 році Майкл Вентріс. Воно використовувалося для запису мікенської мови - найдавнішої з відомих варіантів грецького. На острові Кріт були знайдені також зразки лінійного письма А, але вони розгадані лише частково.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас