Місяць більше не космічний раритет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місяць більше не космічний раритет

63
Великі супутники, розмір яких співвідноситься з розміром їх планет приблизно так само, як співвідносяться розміри Місяця і Землі, можуть бути у кожної десятої кам'янистої планети
Такі висновки група вчених представила в статті в журналі Icarus. Коротко про роботу пише портал BBC News.
Відносний розмір Місяця (розмір по відношенню до "своєї" планеті - Землі) значно перевершує відносні розміри інших супутників в Сонячній системі - її діаметр становить більше чверті діаметру Землі. Досі вчені вважали, що настільки великі і масивні супутники є рідкістю в космосі.
Автори нової роботи вирішили перевірити цю точку зору, проаналізувавши, яка ймовірність утворення таких масивних місяців. Вважається, що земний супутник з'явився в результаті зіткнення нашої планети з об'єктом розміром з Марс близько 4,57 мільярда років тому, тому дослідники розробили комп'ютерну модель, яка оцінює ймовірність великомасштабних космічних зіткнень.
Згідно з підрахунками вчених, шанси на утворення в планетній системі планети, маса якої складає як мінімум половину земної, і в якої є супутник з масою не менше половини маси Місяця, рівні 1 до 12. Якщо врахувати невизначеності створеної авторами моделі, то шанси варіюють від 1 до 4 до 1 до 45.
Нещодавно інший колектив учених зробив відкриття, що змушує частково переглянути існуючі гіпотези, які пояснюють походження Місяця. Дослідники з'ясували, що в зразках місячного ґрунту міститься набагато більше води, ніж вважалося, а більшість моделей, що описують зіткнення Землі з об'єктом, що породив Місяць, припускають, що більша частина води повинна була випаруватися.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас