Пасхавер: Уряду зручно посилатися на неможливість виконання вимог МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пасхавер: Уряду зручно посилатися на неможливість виконання вимог МВФ

Казна та Політика
779
Міжнародний валютний фонд не вимагає неможливого в обмін на свої кредити. Про це заявив директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, коментуючи заяву прем'єр-міністра України Миколи Азарова про те, що у держави немає гострої потреби в кредитах МВФ
"Ця формула повторюється сотні разів. Кредит МВФ - один з найвигідніших. З точки зору вимог, то, як правило, вони раціональні. Але МВФ не цікавлять соціальні наслідки. Тому зазвичай, коли країни скаржаться, що вони виконували вимоги МВФ, то говорять, що від вимог МВФ нічого доброго не вийшло. Але це пов'язано з тим, що вони самі абсолютно не адаптували вимоги до своїх соціальних умов", - підкреслює Пасхавер.
"Вимоги МВФ завжди пов'язані з більш жорсткою економічною політикою, що означає погіршення соціального становища. Але ці вимоги, як правило, ставляться державам, які перебрали у своїй політиці, які живуть не по кишені", - зазначив експерт.
За його словами, МВФ не вимагає неможливого. "Звичайно, безвідповідальному уряду простіше говорити, що чогось неможливо зробити, чим проявити свою майстерність", - сказав Пасхавер.
У цілому, на думку економіста, Україна може обійтися без кредиту. "У нас велика країна, є резерви. Але це - в принципі. Якщо говорити про середньостроковий період, то цілком зрозуміло, що якщо не будуть здійснені заявлені реформи, пов'язані зі зняттям корупційного податку з усієї держави, то, звичайно, ми будемо безперервно потребувати в грошах, що призведе до економічної катастрофи", - сказав він.
Відповідаючи на питання, чи загрожує Україні дефолт у разі відмови від кредиту МВФ, як прогнозує Сергій Тігіпко, Пасхавер зазначив, що не рахував, але "якщо нічого не робити, при цьому ще й не брати гроші, то, звичайно, країні загрожує дуже важке становище".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас