Налякати їх планами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Налякати їх планами

Енергетика
880
Президент Віктор Янукович доручив уряду і регіональній владі прорахувати наслідки подорожчання російського газу, що імпортується в Україну. Про це глава держави заявив у п'ятницю. "Попереджаю і прошу передбачити на друге півріччя всю ситуацію. Ми повинні бачити можливі наслідки для вразливих галузей, а це базові галузі промисловості", - сказав він, маючи на увазі металургію і хімпром.
Збільшення вартості блакитного палива з другого півріччя поточного року прогнозувалося експертами з тієї миті, як стали зростати нафтові котирування, до яких прив'язано ціноутворення на газ. Також вони звертали увагу на завищену базову ціну газу, зафіксовану у формулі контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом", підписаного в лютому 2009 р. Віктор Янукович вважає подорожчання газу "надзвичайно великою загрозою для економіки". За його словами, та формула, яка відбита в контракті 2009 р., "не відповідає ні економічним, ніяким іншим розрахункам, але вона сьогодні діє". Президент також вважає, що в перспективі ціна російського газу, що імпортується, "мабуть, продовжить зростати у зв'язку зі зростанням світових цін на нафту".
Як повідомляли "ЭИ", уряд Миколи Азарова з весни минулого року намагається домовитися з російською владою про зміну умов газових постачань. Проте досі сторони не змогли знайти компроміс. Аби не допустити різкого збільшення вартості газу протягом року для підприємств житлово-комунального господарства і промисловості, "Нафтогаз" купив значно більше запланованих об'ємів газу в I-II кварталі за ціною $264 і $293 за 1 тис. куб. м відповідно. "За рахунок цього плануємо збалансувати рік", - пояснив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко. Він визнав, що ціни на газ для України цього року, які вже враховують знижку в $100 на 1 тис. куб. м, негативно позначаться на зростанні української економіки. У Кабміні чекають, що в III кварталі ціна російського газу збільшиться до $313 за 1 тис. куб. м, а в IV - до $400.
В "Газпромі" пов'язують зниження ціни на газ для України з реалізацією ідеї щодо створення спільного підприємства з "Нафтогазом". Про те, як відбуватиметься злиття двох газових монополістів, детально розповів глава "Газпрому" Олексій Міллер ще в травні 2010 р. Він тоді відзначив, що компанії вирішили вести переговори про поетапне злиття, яке почнеться із створення спільних підприємств на рівних умовах. "Другим кроком буде злиття "Газпрому" і "Нафтогазу". Нам не цікаве створення СП ради самого СП", - підкреслив Олексій Міллер.
Втім, в уряді Миколи Азарова не згодні з подібним розвитком подій і запевняють, що не допустять поглинання "Нафтогазу" російською монополією. Голова правління НАК Євген Бакулін в березні оголосив, що керівництво держхолдингу готує низку пропозицій в Міністерство енергетики і вугільної промисловості щодо реструктуризації компанії для підвищення ефективності її роботи. За його словами, розглядається декілька можливих варіантів, у тому числі створення СП, залучення іноземних інвесторів, публічне розміщення акцій компанії на одній із західних фондових бірж. До осені уряд планує визначитися з переважною схемою реорганізації "Нафтогазу".
Також в Кабміні не відкидають, що до початку нового опалювального сезону зможуть домовитися про нові умови українсько-російської газової співпраці. Серед цих умов - можливість використання російських рублів в ролі валюти оплати газу замість американських доларів. "З цього питання почалися консультації, і вони тривають", - повідомив у суботу Олексій Кудрін, міністр фінансів Росії.
При цьому він підкреслив, що мова може йти не про встановлення ціни в рублях, а лише про оплату ціни в доларах в рублевому еквіваленті. "Ціноутворення на енергоресурси в світі в основному відбувається в доларах, тому, звичайно, базовою валютою зберігається долар. Це, по суті, буде рублеве вираження тієї ціни, яка все одно складатиметься в доларах", - відзначив міністр. Також, за його словами, рішення питання про можливість переходу на рублі в оплаті за газ, який Україна купує в Росії, перебуває в компетенції "Газпрому", оскільки "він повинен оцінювати свої валютні ризики".
Експерти вважають, що Україна може понизити ризики, пов'язані з імпортом російського газу, якщо зможе наростити вітчизняний видобуток цього палива. Це також ослабить на переговорах позиції "Газпрому", в бізнесі якого Україна грає значну роль. За оцінкою аналітика Банку Москви Дениса Борисова, на Україну припадає більше половини об'єму постачань в країни СНД і близько 17% від сумарного об'єму експорту "Газпрому".
Тому, якщо Україна подвоїть внутрішній видобуток газу, російська монополія, як вважає експерт, може втратити 10% свого експорту. "Це, безумовно, зробить вплив на "Газпром", враховуючи той факт, що прибутковість постачань на український ринок близька до європейського експортному нетбеку. А в умовах невизначеності з приводу подальшої динаміки попиту на російський газ в Західній Європі і можливості початку постачань ЗПГ із США до Європи будь-яка втрата ринкової частки в основних регіонах буде для "Газпрому" відчутною", - вважає Денис Борисов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас