ЄС готує дефолт Греції для приватних кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готує дефолт Греції для приватних кредиторів

Казна та Політика
1447
Фінансові чиновники Євросоюзу готують план відстрочення по виплатах приватним кредиторам Греції, стверджують джерела, знайомі з перебігом переговорів. Якщо план буде схвалений, власникам грецьких облігацій буде зроблено пропозицію погодитися на відстрочення платежів по них. Такий варіант все більше знаходить підтримку в міністерствах фінансів єврозони, але йому активно чинить опір Європейський Центробанк, оскільки цей захід може призвести до першого дефолту в єврозоні. Доля цього плану вирішуватиметься в червні на декількох зустрічах керівників і фінансових чиновників ЄС, повідомляє The Wall Street Journal.
Варіант з відстроченням виплат по грецьких боргах обговорювався минулого тижня на зустрічі у Відні високопоставлених представників міністерств фінансів країн єврозони. За словами чиновників, зараз в коридорах ЄС досягнута попередня угода про надання Греції фінансової допомоги, але, судячи з усього, при цьому буде висунуто умову, яка торкнеться приватних кредиторів країни. Уряди країн єврозони запропонують приватним кредиторам Греції обміняти свої облігації, по яких підходять терміни виплат, на папери з тривалішим терміном погашення. Цей процес може початися вже в липні, якщо міністри фінансів схвалять новий пакет допомоги Греції на зустрічі 20 червня. Мінфін Німеччини пропонує відстрочити виплати по грецьких боргах на сім років.
Європейські чиновники впевнені, що Греції новий пакет фінансової допомоги буде потрібно вже наступної весни. За даними джерел у фінансових колах єврозони, найактивніше цей план просуває Німеччина за підтримки декількох крупних європейських країн-кредиторів. Якщо приватні інвестори погодяться на відстрочення, розмір термінової фінансової допомоги Греції, яку нададуть країни ЄС, виявиться меншим, а Афіни зможуть відкласти виплату 30 млрд євро на три роки.
Фінансова допомога Греції не знаходить підтримки серед населення Німеччини та інших фінансово стабільних країн, на які лягає основна ноша в порятунку проблемних сусідів по єврозоні. Європейські політики протягом декількох місяців шукали компромісний варіант, який дозволить вижити Греції і одночасно буде прийнятий жителями і парламентами зацікавлених держав.
Штучний дефолт Греції, навіть на короткий час, - складний крок в нинішніх умовах, відзначає видання. Цей план повинні спочатку схвалити міністри фінансів країн єврозони, а потім - національні лідери на саміті в червні. Єдиної думки серед них на даний момент немає. Франція, наприклад, дуже обережно ставиться до перспективи зачепити інтереси приватних кредиторів, і навіть німецькі чиновники визнають, що дійти до загальної згоди з цього питання буде важко. Але найскладніше буде переконати кредиторів. Європейські чиновники, правда, впевнені, що навіть якщо рейтингові агентства сприймуть відстрочення виплат для приватних кредиторів як дефолт (майже напевно так вчинить Standard & Poor’s), нічого страшного не станеться: відстрочення не розглядатиметься як кредитна подія, яка передбачала б набрання чинності контрактів по кредитних дефолтних свопах.
Головний опір цьому плану зараз іде з боку Європейського Центробанку, який побоюється настання банківської кризи в єврозоні в разі, якщо інвестори зазнають великих втрат по грецьких боргах. Високопоставлений німецький чиновник визнав, що якщо ЄЦБ накладе вето на план з відстрочення виплат, в урядів країн єврозони не залишиться вибору, окрім як виділити Греції зменшений пакет фінансової допомоги і не чіпати приватних кредиторів.
Для отримання згоди приватних кредиторів ЄС зараз розглядає декілька варіантів. Головний з них полягає в тому, що переоформлення боргів поширюватиметься лише на нові грецькі облігації, схвалені Європейським Центробанком. Старі облігації грецького уряду в результаті реструктуризації не торкнуться.
В п'ятницю агентство Standard & Poor’s пояснило, що переоформлення боргів з рейтингом B майже напевно буде визнано дефолтом, якщо кредитори отримають цінвні папери з менш вигідними умовами, ніж ті, які доступні зараз на вторинному ринку. Прибутковість по 10-річних грецьких облігаціях на вторинному ринку складає 15%, дворічних - понад 20%.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас