Греф: Ставки по кредитах в Росії восени почнуть зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греф: Ставки по кредитах в Росії восени почнуть зростати

Кредит&Депозит
357
Ставки по кредитах в Росії восени почнуть зростати. З таким прогнозом виступив президент Сбербанку Герман Греф після річних зборів акціонерів, пишуть "Ведомости". "Не впевнений, що найближчими місяцями, але до осені такий перелом станеться", - сказав він про можливість зростання ставок по кредитах.
На початку травня, відразу після підвищення ставки рефінансування ЦБ РФ на 25 базисних пунктів до 8,25% річних, Греф говорив, що Сбербанк змушений буде піти на підвищення кредитних ставок вже в травні-червні, оскільки дії ЦБ - "це, безумовно, вектор до дорожчання кредитування". Але на засіданні в кінці травня рада директорів ЦБ залишила ставку рефінансування без зміни, обмежившись підвищенням на 0,25 пункту ставок по депозитних операціях, що, мабуть, змусило Грефа змінити прогноз.
Учасники ринку чекають, коли керівництво Сбербанку перейде від слів до діла. Частка банку в корпоративному кредитуванні становить 34% (портфель на 1 травня - 4,87 трлн рублів), в роздрібному - 37% (1,37 трлн). "Сбербанк рухає ринком, - говорить заступник голови правління Абсолют Банку Євген Ретюнський. - Як тільки він підвищить ставки, за ним підвищать всі інші гравці, які зараз тримають низькі ставки під ціновим тиском Сбербанку". "За останні півроку конкуренція призвела до того, що ставки по кредитах опустилися нижче докризових, - відзначає голова правління банку "Відкриття" Василь Заблоцький. - При цьому вартість пасивної бази подешевшала не для всіх банків, і вже зрозуміло, що далі дешевшати не буде". Крупних корпоративних позичальників деякі банки кредитують вже під 7-9% в рублях, "до кризи такі ставки були лише по валютних кредитах", продовжує він.
За статистикою ЦБ, в квітні середньозважена ставка по кредитах в рублях, виданих банками (без врахування Сбербанку) реальному сектору на термін до року, знизилася до абсолютного мінімуму - до 8,4% з 8,7% в березні. Середньозважена ставка по рублевих депозитах населення на термін до року (без врахування депозитів "до запитання") в квітні опустилася до 6,2% з 6,3% в березні. При кредитуванні нижче 9% річних в банку залишається маржа не більше 3%, відзначає Заблоцький, тобто банк працює "на межі беззбиткової". Аби показати прибуток за підсумками року, банки будуть змушені підвищувати ставки, вважає він.
В I кварталі Сбербанк сильно втратив в маржі - вона знизилася з 7,3% до 6,2%: це означає, що ставки по кредитах банк знижував швидше, ніж по вкладах. З цієї ж причини в I кварталі ще сильніше впала маржа банку "Відродження" - з 3,5% до 3,2%.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас