Судово-пенсійна реформа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судово-пенсійна реформа

Казна та Політика
902
Проект закону №8615 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо правових наслідків порушення суддями, прокурорами і слідчими прав і свобод людини і громадянина, закріплених Конституцією" народні депутати Юрій Прокопчук, Олена Шустик, Олександр Стешенко, Сергій Кошин, Василь Деревляний, Дмитро Шлемко і Вадим Петренко (всі - "БЮТ-Батьківщина") зареєстрували у Верховній раді в четвер увечері. "Ми хочемо, щоб всі судді, прокурори і слідчі знали, що якщо вони приймуть свідомо незаконні або неправосудні рішення, то колись відповідатимуть незалежно від того, чи минув термін давності", - заявив Юрій Прокопчук.
За його словами, зараз законодавством передбачена можливість притягнення до відповідальності суддів, прокурорів і слідчих, які прийняли неправомочні рішення, "проте лише до закінчення терміну давності (для різних порушень закону його тривалість різна)". "Всі ці діячі звикли, що якщо їх не зловили за порушення закону до закінчення терміну давності, то потім вони спокійно себе почувають, виходять на пенсію і отримують її у розмірі 30-40 тис. грн.! - обурився народний депутат.- Ми ж пропонуємо: в разі виявлення вчинених суддями, прокурорами і слідчими злочинів, термін давності по яких закінчився, карати їх хоч би позбавленням пенсій".
Прокопчук в розмові з кілька разів підкреслив, що його ініціатива не пов'язана "з поточною політичною ситуацією і переслідуванням (екс-прем'єра, лідера партії 'Батьківщина') Юлії Тимошенко". В той же час народний депутат не стримався від порівняння діяльності Тимошенко і "представників нинішньої влади". "Та в порівнянні з ними Юлія Тимошенко - ягня святе!" - сказав він, попросивши передати "переслідувачам Юлії Володимирівни, що колись всі вони відповідатимуть згідно із законом". "Хай вони знають: якщо не сядуть, то хоч би позбудуться грандіозних пенсій", - резюмував народний депутат.
Представники Партії регіонів до пропозиції депутатів "БЮТ-Батьківщини" поставилися прохолодно, назвавши його політичним. "Швидше за все ця ініціатива пов'язана з теперішнім політичним моментом, - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник.- Звичайно, судді, прокурори і слідчі, як і все, можуть помилятися, але для виправлення цих помилок існує ціла система заперечування - аж до Європейського суду з прав людини - їх діяльності або бездіяльності, що, в принципі, дозволяє повернути все в законне русло. А тут - суддів, прокурорів і слідчих просто намагаються залякати".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас