"Нафтогаз" вимагає капітальних змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" вимагає капітальних змін

Енергетика
470
В п'ятницю в Національному банку повідомили, що обсяг облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), що знаходяться у власності компаній, збільшився з 6,6 млрд грн. до 10,1 млрд грн. Це означає, що статутний капітал "Нафтогазу" був в черговий раз профінансований державою, тепер на 3,5 млрд грн.
Як пояснили в прес-службі Кабінету міністрів, облігації були передані на підставі постанови від 23 травня, яким статутний капітал НАК збільшувався на 8,3%, до 45,84 млрд грн. Згідно з документом, акції оплачуються ОВДП терміном обігу п'ять-сім років і ставкою прибутковості до 9,5% річних.
Крім того, в п'ятницю Мінекономрозвитку опублікувало інформацію про те, що "Дочірній банк Сбербанку Росії" і Промінвестбанк (належить російському Внєшекономбанку) виграли тендер дочірньої компанії "Нафтогазу" - "Укргазвидобування" - на відкриття кредитних ліній на 200 млн грн. і $25 млн відповідно.
Нагадаємо, капіталізувати НАК "Нафтогаз України" за рахунок випуску ОВДП почав в 2009 році уряд Юлії Тимошенко. Тоді Кабінет міністрів прийняв постанову про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу" на 18,6 млрд грн., до 24,1 млрд грн. У грудні 2009 року Кабмін прийняв ще одну постанову про докапіталізації НАК за рахунок ОВДП на 12 млрд грн., проте в жовтні 2010 року докапіталізація була понижена урядом Миколи Азарова до 5,78 млрд грн.
В березні 2010 року, представляючи нового главу НАК Євгена Бакуліна, міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що головним завданням нового керівника є фінансова стабілізація компанії, зниження кредиторської заборгованості і відмова від державних дотацій у вигляді ОВДП.
Втім, обсяг кредиторської заборгованості НАК, за даними Міненерго, за цей час зріс з $4 млрд до $4,7 млрд. А ОВДП монополія отримувала вже тричі: перші двічі в жовтні 2010 року - на 7,4 млрд грн. і в березні 2011 року - на 5 млрд грн. Решта були продані в кінці квітня Дельта Банку.
В прес-службах "Нафтогазу" і Міненерго інформацію не коментують. Високопоставлене джерело в міністерстві пояснило, що без кардинальних змін на ринку ситуацію в НАК поліпшити не вдасться. "Незважаючи на те що ціни на газ зросли і доходи 'Нафтогазу' за рахунок цього лише в I кварталі збільшилися на 9 млрд грн., продаж газу теплокомуненерго і населенню залишається збитковим, а ТКЕ ще і не платять за спожите паливо", - говорить співрозмовник. Він нагадує, що за I квартал збиток "Нафтогазу" склав 1,2 млрд грн., а борг ТКЕ перед компанією на початок червня складає 7,4 млрд грн. "Потрібно вводити передоплату за газ для ТКЕ і населення і підвищувати ціни економічно обґрунтованих, тобто ще мінімум удвічі", - вважають в Міненерго.
Учасники ринку чекають, що в найближчі рік-два "Нафтогаз" припинить своє існування. "З 2012 року газова монополія НАК розпадеться, і на ринку буде багато трейдерів - цього вимагають і ЄС, і МВФ", - заявив в п'ятницю в інтерв'ю журналу "Фокус" один з ключових гравців українського газового ринку, співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ. Нагадаємо, торік на вимогу Єврокомісії в Україні був ухвалений закон "Про функціонування ринку природного газу", що передбачає реформу і демонополізацію газового ринку. "Нинішній уряд нічого не зміг зробити з НАК, і зростання кредиторської заборгованості - перше тому підтвердження, - говорять в прес-службі ВАТ 'Дніпроазот'.- На тлі прохань хіміків демонополізувати ринок дні 'Нафтогазу' швидше за все лічені". Так, раніше Дмитро Фірташ заявляв, що починає постачання газу належним йому чотирьом підприємствам з виробництва хімічних добрив, які є одними з найбільших споживачів газу в країні. З травня цього року, за інформацією Ъ, він почав поставляти газ державному Одеському припортовому заводу.
На думку члена комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександра Гудими, найбільш вірогідним способом ліквідації монополії є IPO добувних активів "Нафтогазу", про який раніше заявляли в Кабміні. "Якщо 'Укргазвидобуванню' і 'Чорноморнафтогазу' дозволять безпосередньо продавати паливо будь-яким споживачам, це буде непоганий і прибутковий бізнес", - відзначає Гудима.
За його словами, потенційними покупцями цих компаній є все той же Дмитро Фірташ і "Газпром". "Російські банки - кредитори 'Укргазвидобування', що може дозволити їм отримати в майбутньому частку в цьому бізнесі", - вважає експерт.
Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін відзначає, що після введення в експлуатацію трубопроводу Nord Stream обсяг транзиту через Україну до Європи не перевищить 95 млрд кубометрів на рік, а в разі введення South Stream може впасти до 55 млрд кубометрів.
Вчора глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після введення Nord Stream і South Stream транзитні потоки, у тому числі що проходять через Україну, в разі виникнення проблем можуть бути перерозподілені. "Аби цього не допустити, Україна може погодитися на створення СП з 'Газпромом' по управлінню ГТС", - говорить Корчемкін. Тим більше що поглинути одну транспортну компанію простіше, ніж такого монстра, як "Нафтогаз", додає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас