МЗС Росії: Митний союз буде захищатися, якщо Україна створить ЗВТ з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС Росії: Митний союз буде захищатися, якщо Україна створить ЗВТ з ЄС

529
Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров вважає, що Україні слід вирівняти свої митні тарифи за середнім рівнем Всесвітньої торгової організації.
"Україна вже є членом СОТ, знизивши свої митні тарифи до 4%, хоча, в середньому, по СОТ це 10%, і також буде і в Митному союзі: у Митному союзі в середньому 10% митні тарифи. І Україна, яка користується перевагами членства в СОТ, повинна розуміти, що якщо раптом вона відкриває свої кордони для Євросоюзу, то Митний союз, який керується усередненими нормами СОТ, буде захищатися", - заявив Лавров в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви".
Лавров також додав: "Це не загроза, це чиста економіка. Кожен рахує гроші".
Говорячи про перспективи співробітництва України з ЄС та Митним союзом, глава МЗС РФ виділив два виміри цієї проблеми - економічний і геополітичний.
"Перший вимір суто економічний, і тут кожен рахує свої гроші. І якщо хтось говорить, як сказав, скажімо, пан Баррозу, що Україна повинна вибирати між зоною вільної торгівлі та асоціацією з Євросоюзом, з одного боку, і співпрацею з Росією та Митним союзом Росія-Білорусь-Україна з іншого боку, це, я вважаю, це теза негідна".
На його думку, жодних протиріч між цими процесами немає. "І ті, й інші процеси мають одні і ті ж цілі - свобода пересування капіталів, послуг, робочої сили. І всі до цього прагнуть", - підкреслив він.
"А, ось, що стосується геополітичної складової, то там дуже багато наносного. І, звичайно ж, є на Україні сили, які говорять "Ось, нам треба вибирати між Росією, Білоруссю, Казахстаном, Митним союзом і, в цілому, між східним напрямком зовнішньої політики, з одного боку, і нашим устремлінням у євроатлантичному контексті". Це, знов-таки, ну, я вважаю, провокаційне протиставлення", - зазначив Лавров.
Він також закликав не намагатися "за інерцією старої логіки, старого мислення перетягувати союзників потенційних з одного табору в інший". "Немає двох таборів - вони зникли", - сказав Лавров.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас