У МС кажуть, що Україна може таки всидіти на двох стільцях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МС кажуть, що Україна може таки всидіти на двох стільцях

Казна та Політика
522
Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану відповідає всім нормам СОТ, тому Україна може бути одночасно як членом СОТ, так і членом Митного союзу. Про це заявив відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв в ефірі одного з телеканалів.
"Ті правила, за якими створюється Митний союз, повністю відповідають нормам Світової організації торгівлі, тому, коли деякі опоненти говорять нам говорять, що Україна не може приєднатися до Митного союзу, тому що вона член СОТ, а Росія, Білорусь і Казахстан - ні, це не так. Україна як будь-який член СОТ має право приєднатися до будь-якого митного союзу. І та обставина, що три держави поки не члени СОТ - не є перешкодою".
"Всесвітня торгова організація підтримує створення митних союзів. І я вас запевняю, коли Польща і Угорщина вступали до Євросоюзу, вони досі слухають претензії від США та інших з приводу поліпшення доступу. Тому кажуть, що Україна як суверенна держава не може вступити до Митного союзу з нами, але може вступити в Євросоюз - тут виникає шизофренічна ситуація. Якщо Україна вступає в Європейський Союз, вона віддає Брюсселю не лише торгівлю, а й багато інших економічних питань, навіть питання бюджету зараз контролюються в Брюсселі. У Митному союзі Україна, якщо вступить, буде мати право вето, є список чутливих товарів, щодо яких рішення схвалюються одноголосно. Кожна держава Митного союзу зберігає свій суверенітет", - підкреслив він.
Також Глазьєв заявив, що якщо Україна хоче для себе дешевого газу, то вона повинна вступати в єдиний економічний простір. Інших правил ціноутворення, на думку відповідального секретаря комісії Митного союзу, "бути просто не може".
У травні президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що керівництво України має у результаті визначитися, з якими країнами слід перш за все розвивати стратегічні і найбільш тісні взаємини. "Ну, не можна бути скрізь. Або там, або там. Не можна сидіти на двох стільцях, потрібно робити якийсь вибір", - підкреслив Медведєв.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас