Профільний комітет рекомендує повернути на доопрацювання законопроект про пенсійну реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профільний комітет рекомендує повернути на доопрацювання законопроект про пенсійну реформу

Казна та Політика
840
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді України (ВР) направити на доопрацювання урядовий проект закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", який був днями представлений у парламент як доопрацьований, повідомляє прес-служба ВР.
Як відзначається нова редакція законопроекту(№ 7455 від 13.12.2010 р.) істотно не відрізняється від попередньої. На думку комітету, в допрацьованому проекті закону знову не знайшли відображення положення щодо встановлення тісного зв'язку між розмірами стажу і заробітку з розміром пенсії, відсутній механізм осучаснення пенсій, що призводить до "гарантованого" переходу пенсії протягом декількох років з розряду прийнятних до мінімальних, незалежно від трудового вкладу особи, і демотивує людей по сплаті внесків та безпосередній участі у формуванні власного рівня пенсійного забезпечення. А тому, зазначає комітет, "зі схваленням проекту для 28% пенсіонерів (близько 4 млн), які отримують пенсію в мінімальному розмірі (750 грн) і близько 60% пенсіонерів, які отримують пенсію в межах 1 тис. грн, нічого доброго не відбудеться, як і для майбутніх пенсіонерів".
Також, на думку комітету, пропозиція про визначення мінімальної пенсії за віком з урахуванням підвищення за стаж понад 30 років у жінок і 35 років у чоловіків без законодавчо визначеного соціально справедливого механізму осучаснення пенсій є кроком на шляху до повної ліквідації страхових принципів у солідарній системі.
Водночас, комітет відзначив, що доопрацьований проект закону містить такі нові норми:
- обмеження пенсій максимальним розміром на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних на відміну від попередніх 12 та його поширення на пенсії, призначені до набрання чинності даного закону;
- поетапність підвищення віку для чоловіків при призначенні "спеціальних пенсій";
- тимчасово, в період до 1 січня 2016 р., збереження нині чинного механізму визначення зарплати для обчислення пенсії, тобто крім зарплати за періоди роботи після 01.07.2000 р. за бажанням особи буде враховуватися також заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 р. незалежно від перерв. Такий механізм збережеться тільки для тих пенсіонерів, у яких у період після 01.07.2000 року буде менше 5 років страхового стажу; ще одна умова - зарплата повинна підтверджуватися тільки первинними документами;
- приведення у відповідність до чинного законодавства положень про сплату єдиного внеску;
- тимчасове (до 2015 року) надання жінкам права на вихід на пенсію при досягненні 55 років, але в такому випадку буде відповідне зменшення розміру пенсії;
- перекладення сплати одноразової грошової допомоги педагогам, медикам і т.д. за відстрочку призначення пенсії за віком на державний бюджет замість бюджету Пенсійного фонду;
- скорочення з 2 до 1,5 року терміну дострокового виходу на пенсію народному депутату після закінчення строку депутатських повноважень;
- обмеження заробітку для призначення пенсії народним депутатам, суддям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок;
- приведення у відповідність до чинного законодавства положень про сплату єдиного внеску;
- збільшення перехідного періоду для призначення пенсій військовослужбовцям, виходячи з нових вимог вислуги років; змінено порядок обчислення максимального розміру пенсії військовослужбовцям, які звільняються зі служби у зв'язку з реформуванням Збройних сил України.
Крім того, підкреслює комітет, вимагають додаткового обґрунтування нові позиції законопроекту, особливо з розповсюдження максимального обмеження пенсій на пенсіонерів, яким пенсія вже призначена, і порядку виплати достроково призначених пенсій працюючим пенсіонерам.
Також члени комітету висловили надзвичайну занепокоєність "пропозиціями, викладеними в інших законопроектах, щодо зміни чинного порядку сплати єдиного внеску самозайнятим населенням (пропонується платити єдиний внесок тільки з мінімальної заробітної плати, а не з реального доходу)".
Відзначимо, головою комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів є Валерій Сушкевич (БЮТБ), перший заступник голови комітету - Петро Цибенко (КПУ), заступник голови - Володимир Герасимчук (Народна партія), секретар комітету - Олексій Журавко (ПР).
Нагадаємо, 1 червня 2011 р., Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради України (ВР) доопрацьований законопроект про пенсійну реформу.
Раніше, 31 травня 2011 ВР схвалила постанову про повернення на доопрацювання проекту закону про реформу пенсійної.
Відзначимо, пенсійна реформа - одна з ключових вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) для надання Україні фінансової допомоги.
16 травня керівник представництва МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що Україна повинна почати пенсійну реформу і підвищити тарифи на газ для населення, щоб отримати чергову порцію кредиту від МВФ.
Раніше, 12 травня Тігіпко заявив, що пенсійне законодавство буде оновлено до кінця поточної сесії парламенту. Він також зазначив, що до пенсійної реформи уряд буде підходити комплексно. З одного боку, буде розширюватися база наповнення Пенсійного фонду, а з іншого - влада не відмовиться від непопулярних кроків, зокрема щодо перегляду пенсійного віку для окремих категорій працівників.
У проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженого українською стороною та місією МВФ було закріплено зобов'язання уряду України реалізувати пенсійну реформу для отримання чергового траншу кредиту МВФ.
24 березня Азаров заявив, що Кабінет міністрів України відклав проведення пенсійної реформи з огляду на те, що уряд хоче отримати підтримку суспільства.
Відзначимо, в липні минулого року МВФ погодив програму фінансової допомоги Україні на загальну суму в понад 15 млрд дол, які Київ повинен отримати до 2012 р. Це повинно було стати однією із наймасштабніших програм фінансової допомоги МВФ для подолання кризи в одній країні - більшу позику від МВФ отримала після кризи тільки Греція.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас