Поворот рубля. Фінансова криза вивернула кишені білорусів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поворот рубля. Фінансова криза вивернула кишені білорусів

Казна та Політика
1783
Поки президент Білорусі Олександр Лукашенко шукає винних у фінансовій кризі за межами країни, прості громадяни демонструють чудеса витримки: вони терпляче стоять у чергах і йти на барикади поки не збираються
"Коли у нас пропала валюта, стало зовсім важко, - розповідає Фокусу Анатолій Шумченко, голова ради Республіканського громадського об'єднання "Перспектива", що представляє інтереси підприємців. - Адже валюта - це кров нашого бізнесу. У торгових центрах і на ринках країни працюють близько 120 тисяч представників малого бізнесу. Капіталізація одного місця складає від тисячі до 20-30 тисяч доларів. Можете уявити, який обсяг валюти там обертається?"
Електорат Лукашенко - пенсіонери - навряд чи залишиться задоволеним скромним збільшенням пенсій. Адже інфляція миттєво з'їла 13-відсоткове підвищення
Понад 80% підприємців країни - імпортери; товар, який колись виробляла легка промисловість країни, тепер везуть з СНД, Китаю і Туреччини. Тому з білоруськими рублями на руках підприємці далеко не поїдуть. За словами Шумченко, одні поки тримаються за рахунок накопичених резервів, інші з номерками стоять цілодобово в чергах в обмінні пункти. Так що придбати євро або долари в Білорусі сьогодні можна тільки проявивши винахідливість. І хоча черги біля обмінних пунктів стають менше, у кожного віконця як і раніше стоїть по три-чотири людини.
"Раніше люди проводили в машинах по кілька ночей, стояли на вулиці, складали списки, відзначалися, але зараз ніби стало простіше. Чи то ті, у кого кредити і борги у валюті, вже трохи оговталися, чи то сил більше немає" , - говорить мешканка Мінська Ольга Конопелько. Їй зараз дуже потрібна велика сума в доларах. Але Ольга вважає, що шансів купити валюту у неї практично немає. "Я закинула вудки всім своїм знайомим, може, хто буде здавати, от і викуплю, - розповідає вона Фокусу. - При цьому курс передбачити неможливо, кожен виставляє свій".
Курсова робота
Щоб допомогти населенню з валютними операціями, один з білоруських програмістів створив сайт prokopovich.net. У назві порталу фігурує прізвище глави Національного банку Білорусі Петра Прокоповича, проте, як стверджує його творець, до голови правління Нацбанку сайт не має ніякого відношення. "Ми намагаємося допомогти співвітчизникам обміняти валюту, так як держава з цією функцією не справляється", - пояснює Фокусу прес-секретар проекту Марія Лузгіна.
Вона не називає ім'я автора, пояснюючи це тиском прокуратури, який враховує всіх, хто пов'язаний з сайтом, злочинцями. Проте закрити портал влади не можуть - він зареєстрований і хоститься за межами країни. Все, що вони в змозі зробити, - перекрити доступ до prokopovich.net за допомогою адміністративних заходів. Приміром, деякі білоруські мобільні оператори вже внесли домен в чорний список, а вихід на сайт заблокований на комп'ютерах державних установ і навчальних закладів. Незважаючи на це, у prokopovich.net за два місяці існування справи швидко пішли в гору.
"Ідея виявилася настільки своєчасною, що практично відразу кількість відвідувачів стало вимірюватися десятками тисяч, - розповідає Марія Фокусу. - На даний момент кількість відвідувань коливається від 40 до 90 тисяч за добу. Сайт сьогодні конкурує з найбільшими інформаційними порталами". Розміри операцій дуже різні, суми доходять до декількох десятків тисяч доларів. Але найчастіше оголошення розміщують приватні особи. Компаній поки небагато - не більше 5%. Але як би добре не йшли справи на чорному валютному ринку, потреби білоруських підприємців він задовольнити не здатний, вважає Анатолій Шумченко. "Тим не менше малий бізнес буде жити, - з оптимізмом додає він. - Буде важко, але ми переорієнтуємося. Не зможемо купити валюту, станемо торгувати білоруським товаром. Так ми влаштовані, пристосуємося. Білорус в будь-якому випадку перехитрить владу".
Куплю дорого
Олександр Копан, менеджер з продажу білоруського сайту www.snimok.by, розповідає Фокусу, що через масовий ажіотаж багато магазинів побутової техніки вже розпродали всі свої запаси. "Народ скуповує все і хоче хапнути як можна більше, так як ціни ростуть щодня, - каже він і досить додає: - А я через все це швидко придбав собі нове авто - BMW-трійку, але довелося всі шкарпетки з грошима витягати з-під ліжка".
Ольга Конопелько називає себе космополітом. Якщо ситуація в країні не покращиться, вона готова емігрувати
"Ми прикупили трохи продуктів, які довго зберігаються, - розповідає Фокусу жителька Мінська Аня. - А ось спроба придбати морозильник "Атлант" не вдалася: білоруське підприємство виявилося спритнішим і підняло ціни пропорційно зростанню курсу долара". Радує одне: вона завбачливо відмовилася від вкладів в білоруських рублях в кінці минулого року. А на початку нинішнього забрала з банку і валютні.
Після оголошення Нацбанком різкої девальвації білоруського рубля (на 55%) і підвищення офіційного курсу долара громадяни всієї країни втратили на рублевих депозитах у банках суму, рівну $1,3 млрд. Хоча ситуацією в країні білоруси обурюються і в чергах, і на роботі , і вдома, на запитання про своє ставлення до політики Лукашенко співрозмовники Фокуса прямої відповіді не дають. "Є така легенда про нашу країну, - починає здалеку Ольга Конопелько. - Коли Господь роздавав землю, то білорусам дісталася дуже добра земля. Бог подивився і сказав, що раз земля хороша, треба для балансу дати білорусам у владі дурнів. Ось так і живемо. Але, знаєте, небезпечно про ці дії-бездіяльність як думати, так і говорити".
Кредит довіри
Лукашенко намагається в міру можливостей задобрити частина електорату. З 1 червня уряд піднімає пенсії на 13,7%. Ще один спосіб боротьби з кризою - дозвіл приймати валюту в сфері роздрібної торгівлі нафтопродуктами та скрапленим газом і в туристичному бізнесі. Тепер іноземні громадяни зможуть розплачуватися валютою в готелях і санаторіях. Білоруські компанії за наявності дозволу Нацбанку зможуть також приймати валюту від фізосіб. Однак всі спроби влади стабілізувати ситуацію на валютному ринку багато хто оцінює скептично.
На думку екс-глави Нацбанку Білорусі Станіслава Богданкевич, Мінську сьогодні не вдасться підтримати встановлений адміністративно курс, оскільки у влади немає страхового грошового запасу, резерву валюти становить трохи більше $1 млрд. "Я вважаю, що Мінськ повинен негайно звернутися до МВФ, повноправним членом якого він є, з проханням допомогти підтримати стабільність білоруської валюти, - говорить Богданкевич Фокусу. - Слід просити позику близько 8 мільярдів доларів. Але для цього треба припинити репресії проти опозиції і розробити програму переведення економіки і країни від життя на халяву до життя по засобам".
А ось отримання кредиту від Росії Богданкевич вважає небезпечним, оскільки це спричинить односторонню залежність від Москви. "Продаж власності, тим більше на проїдання, щоб оплачувати дефіцит зовнішньоторговельного балансу, - це поганий шлях, шлях в нікуди", - вважає він.
Як відомо, 4 червня на засіданні ЄврАзЕС буде розглядатися питання про надання Мінську кредиту. Але під особливу умову: готовність продати держактиви на $7,5 млрд. Утім, Лукашенко вже відкинув таку можливість. Він також попросив уряд вислати з країни російські ЗМІ, а голова державного прикордонного комітету Ігор Рачковський заявив, що в списку з 400 тис. іноземців, чиє перебування на території Білорусі є небажаним, половину становлять росіяни. Якщо риторика влади не зміниться, кредиту від ЄврАзЕС їй не бачити, а погіршення економічної ситуації в країні рано чи пізно призведе до соціального вибуху. Хоча співрозмовники Фокуса і визнають, що барикади і білоруси - практично несумісні поняття.
"Просто у нас тотальний контроль, і система влади створена так, що у випадку протесту відразу підставляється вся родина, це шлях у в'язницю", - говорить Шумченко, який не раз бував за ґратами за організацію протестів підприємців.
Батько сказав
Олександр Лукашенко лає своїх критиків і закликає населення не створювати в країні ажіотаж
"Останнім часом нам кричать: ось, у вас там проблеми. Нас же накрила друга хвиля кризи! Знову подорожчали ресурси фактично в два рази, яких у нас немає".
"Нам все частіше підкидають ідеї у зв'язку з цими фінансовими негараздами, мовляв, потрібні реформи. А що за реформа потрібна? Яку вони нам пропонують реформу? Вони нам пропонують реформу на руйнування"
"Терористи і тероризм в два рази менше турбують народ, ніж зростання цін"
"Кожне зростання цін з сьогоднішнього дня повинно найжорстокішим чином припинятися. Ось і весь ринковий захід"
"Радує, що тільки 3-5 відсотків (населення країни) готові протестувати"
"Почали хапати сіль... Навіщо? Хоч би вже молочні продукти скуповували, тому що молоко нікуди подіти - зараз в два рази збільшилися надої молока"
Сіль і текіла
Портал "Білоруський партизан" опублікував смішні твіти на тему кризи та девальвації
Відповідно до вказівки президента країна буде жити за статками. Правда, отриманимм від Росії.
Банкомати-трансформери захопили фермерське господарство в районі Івацевич та оголосили незалежність.
Реальний курс долара вирішено встановити в ході допитів співробітників Нацбанку.
Росія відмовила Білорусі у кредиті через відсутність двох поручителів і довідки про доходи.
Скажи мені, коли ти купував свій телевізор, і я скажу, хто ти.
У мене дві новини: хороша і дуже хороша. Нам дадуть кредит, і наша площа буде 17 млн. кв. км.
У Мінську з Путіна взяли підписку про нерозголошення умов російського кредиту.
Усе логічно. Сіль пропадає, тому що білоруси скупили всю текілу.
Анекдот: "Останнього, хто їде з Білорусі, просимо не забути вимкнути світло".
Яна Сєдова
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас