США продадуть Fiat 6% акцій Chrysler за 500 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США продадуть Fiat 6% акцій Chrysler за 500 млн дол.

Фондовий ринок
158
Міністерство фінансів США в четвер досягло угоди з італійським автоконцерном Fiat SPA про продаж йому 6% акцій Chrysler, що належать уряду США, за $500 млн, повідомляє агентство Bloomberg.
Цей крок покладе край державній участі в одному з найбільших автовиробників США, проте не дозволить повернути платникам податків ще близько $1,3 млрд, витрачених на порятунок компанії під час кризи.
Президент США Барак Обама планує офіційно оголосити про здійснення операції під час свого візиту на завод Chrysler в місті Толеді, штат Огайо в п'ятницю.
Операція Fiat і Мінфіну США ще повинна буде пройти стандартну процедуру погодження і, як очікується, буде закрита протягом одного-трьох місяців. В результаті Fiat отримає контрольний пакет акцій Chrysler.
Fiat також придбав в урядів США і Канади опціони на покупку акцій Chrysler в Об'єднаної профспілка робітників автомобільної і авіакосмічної промисловості і сільськогосподарського машинобудування Америки (United Automobile Workers Union) за $5 млрд. Уряд США отримав $60 млн, влада Канади - $15 млн.
Придбання італійцями 52% акцій, їхні плани консолідувати результати американської компанії в свою звітність ставлять під питання перспективи проведення IPO Chrysler в 2012 р.
В травні Fiat став основним акціонером Chrysler після того, як останній повернув кредити на $7,6 млрд, отриманих від урядів США і Канади, і Fiat зміг докупати 16% акцій Chrysler за $1,27 млрд, довівши свою частку в ньому до 46%. Таким чином, капіталізація Chrysler оцінюється приблизно в $8 млрд.
Надалі частка Fiat може бути збільшена до більш ніж 70% за рахунок 45,7%-вого пакету, що перебуває в профспілкового фонду.
В 2009 році, коли Chrysler завершив процедуру банкрутства, Fiat уклав угоду з урядом США про спільне використання технологій з Chrysler в обмін на 20% акцій американського автоконцерну. Потім уряд США в два етапи передав Fiat ще 10% акцій Chrysler, що дозволило італійському автовиробнику збільшити частку участі до 30%.
В 2008-2009 рр. Chrysler отримав держдопомогу на $12,5 млрд, з яких повернув (з врахуванням нинішньої операції) $11,2 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас