Уряд Білорусії готує термінові заходи з виведення країни з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Білорусії готує термінові заходи з виведення країни з кризи

Казна та Політика
544
Уряд Білорусії готує термінові заходи з виведення країни з кризи, заявив віце-прем'єр Білорусії Сергій Румас.
"З врахуванням непростого становища в економіці уряд занепокоєний вживанням термінових і невідкладних заходів для виходу з ситуації", що склалася, - заявив Румас, відкриваючи в п'ятницю позачергове засідання Національної ради з трудових і соціальних питань.
Зокрема, Румас підкреслив готовність уряду найближчим часом виробити рішення щодо стабілізації споживчого і валютного ринків, соціального захисту найуразливіших верств населення.
У свою чергу, голова Федерації профспілок Білорусії Леонід Козик заявив на засіданні, що "в четвертому кварталі 2010 року і в першому кварталі 2011 року були допущені структурні прорахунки в економіці".
За його словами, це викликало "анархію на споживчому ринку, ажіотажне зняття вкладів, і обвал валютного ринку лише посилив ситуацію".
"Причина цього - систематичне порушення економічних законів", - заявив Козик.
Він упевнений, що "цьому сприяло шкідництво окремих чиновників, які проштовхують свої ідеї".
Заступник міністра економіки Білорусії Андрій Тур відзначив, що антикризовий план, що є в уряду, є закритим для громадськості.
"Прийнято план дій уряду в умовах девальвації. Цей план закритий, ми не маємо права його надати", - заявив Тур, виступаючи на засіданні.
Девальвація, аналогічна білоруській, була за останні 20 років лише в одній державі, зазначив він.
"Така девальвація, як у нас, за 20 років була лише в одній державі. Це другий випадок в світовій економіці", - сказав заступник міністра.
Тур також констатував, що з кінця першого кварталу економіка Білорусії перенесла "два важкі шоки". Він пояснив, що йдеться про різке підвищення вартості імпорту енергоресурсів і девальвації національної валюти.
Тим часом голова Мінського обласного об'єднання профспілок Микола Белановський вважає, що довіра населення до уряду збережеться максимум до середини серпня, якщо влада не зробить радикальних кроків для поліпшення ситуації в економіці.
"Уряд вже програв інформаційну і економічну війну, і виправити ситуацію можна лише реальними діями, а не обіцянками. Довіра населення до уряду збережеться до середини серпня, тобто до значного зростання витрат трудящих, пов'язаних з початком опалювального сезону і підготовкою дітей до школи", - сказав Белановський на засіданні Національної ради з трудових і соціальних питань.
Він заявив: "Треба виразно сказати людям, що буде на валютному ринку". "Якщо уряд робить таємницю зі своїх заходів, нам і наймачам складно буде йти в руслі з урядом", - продовжив Белановський.
Профспілковий лідер переконаний, що "рішення про лібералізацію ціноутворення, затягування коректування обмінного курсу було помилкою, а може, і диверсією". "Народ покараний, але поки терпить", - сказав Белановський.
На його думку, "в разі невжиття заходів може ускладнитися ситуація на підприємствах реального сектора економіки, відбутися зниження зайнятості і зростання соціальної напруженості".
Белановський також запропонував уряду повернутися до ідеї збільшення розміру допомоги з безробіття і вироблення жорсткіших механізмів контролю над цінами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас