Міллер: Введення "Північного потоку" і "Південного потоку" не зніме актуальності транзиту газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Введення "Північного потоку" і "Південного потоку" не зніме актуальності транзиту газу через Україну

Енергетика
344
Україна залишиться транзитером російського газу і після будівництва газопроводів "Північний потік" і "Південний потік". Про це глава російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив журналістам, передає радіо "Свобода".
За його словами, потужністю "Північного потоку " і "Південного потоку" не знімають актуальності транзиту газу по території України. Міллер підкреслив, що цільові ринки газопроводу "Північний потік" - це Німеччина, Франція, Бельгія і Великобританія, а інші країни продовжуватимуть отримувати газ по старих коридорах.
Він додав, що якщо раптом виникнуть проблеми з транзитними країнами, то з введенням нових експортних потужностей об'єми газу можна перерозподілити.
Раніше віце-спікер Держдуми Росії Валерій Язєв також заявляв, що Україна є найбільшим транзитером російського газу, і навіть після закінчення будівництва газопроводу "Південний потік" Україна залишиться одним з найбільших транзитерів: "Український транзит переважатиме за своїм обсягом".
Але треба нагадати, в травні 2011 р. Міллер акцентував увагу на тому, що з червня поточного року почнеться заповнення газом "Північного потоку" і близько 20 млрд куб. м газу, які в даний час поставляються транзитом через Україну у напрямі Чехії і Німеччини, поставлятимуться по новому трубопроводу.
Хоча, на думку прем'єр-міністра України Миколи Азарова, запуск газопроводу "Північний потік" не знижує актуальність експлуатації української ГТС для транзиту російського газу до Європи. Прем'єр вважає, що у зв'язку зі зростанням потреб Євросоюзу в газі актуальність експлуатації української газотранспортної системи не знижується.
"Північний потік" - новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборг в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding ("дочка" BASFSE) і E.On Ruhrgas (по 15,5%), нідерландська N.V.Nederlandse Gasunie і французька GDF Suez S.A. (по 9%).
Після завершення будівництва обох ниток в кінці 2012 р. "Північний потік" зможе транспортувати з Росії до Європи 55 млрд куб. м газу на рік, що достатньо для забезпечення 26 млн домогосподарств.
"Південний потік" - російсько-італійсько-французький проект газопроводу, який пройде по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варну. Далі його дві гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії і Австрії, хоча їх точні маршрути поки не затверджені. Згідно з планами, газопровід має вступити до ладу до 2015 г, але на даний момент доля газопроводу невизначена.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас