Янукович побачив загрозу економіці України в зростанні ціни на газ за контрактами 2009 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович побачив загрозу економіці України в зростанні ціни на газ за контрактами 2009 року

Енергетика
339
Президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ у зв'язку з контрактом 2009 року між Україною і Росією несе загрозу українській економіці.
"Дуже серйозно стоїть питання ціни на газ. Ми перебуваємо в надзвичайно складному становищі, тому що формула, яка задіяна в ціні на газ в контракті 2009 року, ніяк не відповідає ні економічним, ні якимсь іншим розрахункам. Проте вона сьогодні діє", - відзначив він, виступаючи сьогодні на засіданні Ради регіонів в Лівадії (Крим).
Як підкреслив глава української держави, в світі зростає ціна на нафту і у зв'язку з формулою, яка затверджена в контракті, для України зростає ціна на газ. "Це несе надзвичайно високу загрозу економіці", - вважає Янукович.
У зв'язку з цим він звернувся до уряду, міністрів і глав обладміністрацій: поглянути на динаміку цін на газ і спрогнозувати, як це позначатиметься на галузях економіки.
За словами Януковича, хоча цього року відзначається невелике зростання зарплат і пенсій, необхідно докласти зусилля, аби ця тенденція до зростання зберігалася.
Також під час свого виступу Президент звернув увагу на те, що нинішній рік для економіки України дуже тяжкий, тому що країна повинна виплатити 90 млрд грн. зовнішнього боргу. Половина цієї суми вже виплачена, підкреслив Янукович.
При цьому він висловив надію, що наступний рік буде легшим, оскільки не доведеться виплачувати такі величезні суми, а цей ресурс можна направити на розвиток економіки.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Янукович хоче домовитися про зниження ціни на російський природний газ для України майже на 20% - до $240 за 1 тис. куб. м.
Уряд Миколи Азарова постійно вказує на невигідність підписаних Тимошенко контрактів. Також нова влада кілька разів порушувала питання про перегляд ціни на газ перед російським Газпромом.
Нагадаємо, що Азаров вважає, що справедлива ціна на російський газ для України становить близько 200 доларів за тисячу кубометрів.
Як повідомлялося, на думку Бойка, до вересня Україна і Росія зможуть знайти компроміс щодо перегляду контракту на постачання природного газу в Україну, домовившись про зниження ціни.
Раніше Росія заявила про готовність проаналізувати формулу ціни на природний газ, яка закріплена в контрактах НАК Нафтогаз України і російського Газпрому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас