ОПЕК: При підвищеному попиті організація готова підвищити квоти на видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК: При підвищеному попиті організація готова підвищити квоти на видобуток нафти

Енергетика
119
ОПЕК готова підвищити квоти на видобуток нафти, якщо побачить підвищений попит. Про це заявили міністри нафтової промисловості Саудівської Аравії і Еквадору, передає Reuters.
"Потрібно поглянути на дані. Якщо в підвищенні є необхідність, ми приймемо відповідне рішення, а якщо такої потреби немає - то не приймемо", - заявив міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі. - "У нас завжди є резерв підвищення видобутку, зараз це 3-3,5 млн барелів на добу, тож ми завжди можемо відреагувати на дефіцит нафти на ринку". За його словами, запаси Саудівської Аравії становлять 265 млрд барелів, і їх вистачить на 100 років видобутку.
Про можливість підвищення ліміту на видобуток висловився і міністр нафтової промисловості Еквадору Уїлсон Пастор: "Якщо якимсь країнам потрібно підвищити видобуток, вони так і зроблять, якщо на ринку буде дефіцит. Поглянемо, що буде у Відні. Ми проаналізуємо ринок і приймемо рішення".
Пастор чекає невеликого дефіциту нафти на ринку в другому півріччі. За його словами, мета ОПЕК - утримувати ціни на розумному рівні: "Для країн ОПЕК... 90-100 дол. - це прийнятна ціна, яка не нашкодить економічному зростанню в країнах-споживачах".
Відзначимо, що Еквадор займає останнє місце в ОПЕК у видобутку - 500 тис. барелів на добу, і тому не має великого впливу на політику організації.
Нагадаємо, ОПЕК на нараді у Відні 8 червня розгляне квоти на видобуток нафти, які не мінялися з грудня 2008 р. За словами джерел, організація може підвищити квоти на 1,5 млн барелів на добу. При цьому Іран, Лівія і Венесуела, швидше за все, виступлять проти підвищення. Втім, багато країн ОПЕК вже негласно перевищують квоти, щоб заповнити спад видобутку в Лівії через громадянську війну.
Ціна нафтового "кошика" ОПЕК знизилася на 1,4% і опустилася до триденного мінімуму - 109,91 дол./бар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас