Експерт: МВФ пакуватиме валізи, коли Україна виведе з "тіні" 500 млрд грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: МВФ пакуватиме валізи, коли Україна виведе з "тіні" 500 млрд грн.

Казна та Політика
6782
На даному етапі без кредитів Міжнародного валютного фонду прожити неможливо. Про це в ексклюзивному коментарі УНН відзначив перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності з фракції НУ-НС Станіслав Аржевітін.
За його словами, для українського політикуму кредити МВФ, як ліки, до яких звикли.
"Для того, щоб цього позбутися, потрібно серйозно оздоровити економіку, потрібно, щоб з'явився середній клас, і тоді зросте зайнятість, наповнення бюджету і ВВП. Тоді зовнішні запозичення не буде потрібно", - відзначив Аржевітін.
Також, на його думку, необхідно залучити в економічний оборот ті кошти, які є в населення на руках, що називається "тіньова" економіка.
"Це ("тіньова" економіка, - ред.) вже досягає до 500 млрд грн., що підтверджує і Національний банк. Якщо це залучити в економічний оборот, то МВФ бере валізу і їде додому", - вважає Аржевітін, проте погоджується, що це зробити непросто.
Як повідомлялося, в ЗМІ розповсюдили лист НБУ до Прем'єр-міністра з критикою дій уряду щодо інфляційної ситуації в Україні і перспективи співпраці з МВФ. Пізніше глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов у відеозверненні сказав, що лист, який він направив Миколі Азарову, є нормальною світовою практикою.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд в кінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 мільярдів. Програма stand by передбачає виділення Україні щоквартально ще вісім траншів, починаючи з середини березня 2011 року, в разі успішного продовження співпраці.
МВФ чекає від України затвердження пенсійної реформи і вирішення проблеми занижених тарифів на газ для населення, аби прийняти рішення про виділення третього траншу за програмою stand by.
1 червня уряд вніс до парламенту оновлений законопроект про пенсійну реформу. Однією з ключових новин проекту є трирічний перехідний період, протягом якого жінки зможуть самі вибирати, - виходити на пенсію в 55 років, чи вийти пізніше. При цьому за кожен перероблений рік людина отримуватиме істотну надбавку до пенсії.
Реалізація пенсійної реформи залишається також в переліку ключових зобов'язань Україні для отримання чергового траншу кредиту МВФ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас