Мова жестів стала державною в Ісландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мова жестів стала державною в Ісландії

128
Депутати ісландського парламенту - Альтингу - проголосували на підтримку законопроекту, згідно з яким мові жестів, яку використовують глухонімі, було присвоєно статус державної і офіційної мови.
За даними Icenews, проект був схвалений одноголосно. На засіданні окрім депутатів були присутні члени Асоціації глухих Ісландії, які боролися за підвищення статусу мови жестів протягом понад 20 років, передає Лента.ру.
Відповідно до нового закону, глухі і глухонімі отримують право вказувати мову жестів як свою першу мову. До прийняття проекту статус офіційної і державної мови в країні мала лише ісландська.
Коментуючи рішення Альтингу, керуючий директор Асоціації глухих Ісландії Таті Рейнссон відзначив, що раніше в жодній країні світу мова жестів не отримувала офіційного статусу. Тим часом в 2006 році аналогічне рішення щодо мови для глухонімих було прийняте в Новій Зеландії.
У низці інших країн мова жестів була визнана на законодавчому рівні і навіть згадується в конституції. Проте, державною або офіційною мовою вона не є.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас