В умовах рекордної спеки Франції загрожує брак електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В умовах рекордної спеки Франції загрожує брак електроенергії

Енергетика
663
Безперервна засуха загрожує Франції серйозним браком електроенергії. Серйозність проблеми визнав вчора міністр енергетики країни Ерік Бессон, пише сьогодні РБК daily. Вплинуть на проблему і німці, які є головними експортерами енергії у Францію і які відмовилися від АЕС.
Екстремальні погодні умови цього року створюють серйозні проблеми в Центральній Європі, і в першу чергу у Франції. Згідно з даними місцевого метеобюро, ця весна виявилася найтеплішою за всю історію спостережень. Середня температура за три весняні місяці на 2,6C перевищила норму. А ось опадів, навпаки, випало майже удвічі менше норми, і, за прогнозами, найближчими днями на більшій частині території країни сильних дощів чекати не доводиться.
В першу чергу погодні умови позначаться на урожаї пшениці. Франція є провідним виробником цього виду зернових в Західній Європі, і, як попередив нещодавно UniCredit, якщо засуха в регіоні не припиниться, то продовольча криза 2007-2008 років може повторитися. Найсильніше спека вдарить по електроенергетиці. Вода зараз в основному використовується для поливу полів, тому її може не вистачити для охолодження атомних реакторів. Якщо рівень в річках стане дуже низьким, "буде складніше накачати насосом воду для охолоджування системи", цитує The Wall Street Journal представника французького енергогіганта EDF. Крім того, за словами видання, дуже тепла вода може призвести до відключення реакторів або зниження їх виробничих потужностей.
АЕС забезпечують близько 80% електроенергії Франції, тому перебої в їх роботі призведуть до серйозного браку електроенергії. Нинішня ситуація викликала серйозне занепокоєння керівництва країни. "Ми не повинні панікувати, але ми маємо бути пильними", - заявив французькому радіо міністр енергетики Ерік Бессон.
Ускладнити ситуацію з енергетикою у Франції може і відмова німців від атома. Влітку під час ремонтних робіт на деяких АЕС Франція зазвичай імпортує частину електроенергії з Німеччини. Але після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1" Німеччина скоротила вироблення електроенергії на 5%. Німецький галузевий регулятор попередив, що закриття декількох АЕС зменшить резервні потужності країни, поставивши під загрозу експорт електроенергії влітку у Францію. Крім того, не виключено, що Франції дістанеться менше електроенергії і взимку - основний період експорту.
Втім, не всі у Франції занепокоєні майбутнім місцевої електроенергетики. Так, виробник реакторів Areva, навпаки, розраховує на те, що після відмови від АЕС німці самі будуть більше електроенергії імпортувати з Франції. Якщо, звичайно, знову не буде спеки і французам самим вистачить світла. У 2010 році, згідно з даними видання Les Echos, Франція імпортувала з Німеччини 16,1 ТВт.год, а Німеччина з Франції - 9,4 ТВт.год.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас