Уряд Білорусі розробив антикризову програму, але не стане її оприлюднювати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Білорусі розробив антикризову програму, але не стане її оприлюднювати

Казна та Політика
282
Білорусь розробила антикризову програму "для службового користування". Про це в інтерв'ю "Європейському радіо" 1 червня розповів заступник міністра економіки Білорусі Андрій Тур. Він пояснив, що розроблений документ "для службового користування, не для розповсюдження", оскільки "є цілий ряд моментів, які нікому не треба озвучувати. Це просто повинно бути зроблено, і все".
Міністр заявив, що програма складається з чотирьох частин: стан валютного ринку, споживчого ринку, реального сектору економіки та заходів соціального захисту. Зразкові обсяги документа Тур не повідомив, зазначивши, що "товстий він чи ні - говорити про це не треба".
Радник Національної академії наук Петро Нікітенко підтвердив "Європейському радіо" існування такої програми. Небажання публікувати документ він пояснив тим, що він містить заходи, які "повинні бути введені тихо, не у відкритому режимі", "без шуму і ґвалту".
З грудня 2010 року в Білорусі продовжується валютна криза, яка загострилася на початку поточного року. Населення почало скуповувати євро і долари зі страху перед девальвацією білоруського рубля, після чого влада країни ввела обмеження на валютні операції. Це призвело до виникнення кількох обмінних курсів у країні. В кінці травня Нацбанк Білорусі девальвував національну валюту більш ніж на 50%.
1 червня Мінськ звернувся за допомогою до Міжнародного валютного фонду (МВФ). Країна попросила надати їй кредит розміром 3,5-8 млрд доларів. Про своє рішення щодо видачі кредиту МВФ повідомить після 13 червня, коли закінчить свою діяльність місія фонду, спрямована до Мінська.
Раніше Білорусь зверталася за кредитом і до Росії. Але Москва відмовилася надати гроші безпосередньо, запропонувавши звернутися до антикризового фонду ЄврАзЕС, який контролюється Росією. Однією з умов отримання кредиту в фонді ЄврАзЕС у Росії називали приватизацію білоруських держактивів. Про результати переговорів з фондом стане відомо 4 червня.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас