Суд дозволив вламуватися в житло боржників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд дозволив вламуватися в житло боржників

Казна та Політика
1458
Розібратися з боржниками стане простіше. Конституційний Суд вирішував, на якій стадії судового розгляду може з'явитися санкція на проникнення в житло боржника. Виявилося, що на будь-який.
Справа розглядалася за запитом громадянки Ірини Синюгін. За підсумками знайомства з роботою судів Харківської області заявниця представила в КСУ два прямо протилежні рішення. У першому випадку судді стали на бік державного виконавця і дали санкцію на примусове проникнення до житла для забезпечення позову. У другому випадку, суд вирішив, що поява в квартирі держвиконавців можлива тільки на етапі, коли справу про борги розглянуто, судове рішення озвучене і тепер його необхідно виконувати.
Конституційний Суд вирішив, що хоч в основному законі і прописана недоторканність житла, але ці норми не поширюються на випадки, "коли суспільні інтереси вимагають правомірного обмеження прав людини, зокрема для захисту прав і законних інтересів інших членів суспільства". Проаналізувавши законодавство, судді вирішили, що проникнення в житло можливе на будь-якій стадії процесу, не обов'язково чекати на підсумкове рішення у справі.
"Так, можна давати дозвіл на проникнення в житло на будь-якій стадії процесу", - підкреслив суддя-доповідач Андрій Стрижак. Рішення Конституційного Суду остаточне і оскарженню не підлягає.
"Справа про борги" набуває зовсім іншого звучання, якщо згадати про те, як багато заборгували українці, в тому числі і державним структурам. Після неодноразового підвищення комунальних тарифів, загальний борг по країні за послуги ЖКГ становить близько 12 млрд. грн. Причому на відміну від підприємств паливно-енергетичного комплексу, простим громадянам ніхто нічого прощати не збирається.
Національний форум профспілок уже заявив, що те, що відбувається в Україні, суперечить будь-яким принципам соціальної справедливості. Якщо президент пробачив недержавним підприємствам ПЕК майже 25 млрд. грн боргу, то другим логічним кроком має стати списання громадянам боргів за газ і світло, і повернення заборгованості по зарплаті. Тим більше, що домогосподарств в Україні майже 17,5 млн, а сімей олігархів, які володіють великими підприємствами, - не більше сотні.
"Боргів, списаних з власників великих підприємств за спожитий природний газ та електричну енергію великими енергокомпаніями вистачило б, щоб двічі покрити борги громадян за житлово-комунальні послуги", - підрахував лідер НФПУ Мирослав Якібчук.
До кінця року боржників за послуги ЖКГ може стати ще більше. Незважаючи на те, що підвищення комунальних тарифів в Україні визнано найбільшим в СНД, до кінця року в країні ціни на газ і на світ будуть підвищені ще раз.
У плані дій Віктора Януковича "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" на 2010-2014 роки перегляд тарифів на газ призначений на листопад, а в грудні НКРЕ повинна ще раз перерахувати вартість електроенергії. При цьому заборгованість по заробітній платі перед громадянами все ще становить близько 1,2 млрд. гривень. Гарантій, що її вдасться погасити хоча б до кінця року, ніхто дати, природно, не може.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас