Fitch: Скасування квот на експорт зерна з РФ навряд чи призведе до ослаблення світового дефіциту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Скасування квот на експорт зерна з РФ навряд чи призведе до ослаблення світового дефіциту

Аграрний ринок
150
Намір Росії скасувати квоти на експорт зерна є позитивним кроком у бік відновлення балансу попиту і пропозиції для світових запасів пшениці, оскільки пшениця є найважливішим фактором виробництва для компаній у сегменті фасованих продуктів харчування, водночас зберігаються обмеження на Україні та непрості погодні умови в інших ключових зерновиробничих регіонах, ймовірно, зумовлять обмеженість світових запасів пшениці на тлі збереження міжнародних цін на пшеницю на рівнях, вищих за середні значення за п'ять років, йдеться в повідомленні Fitch.
Росія, другий найбільший експортер пшениці в 2009-2010 рр., зніме заборону на експорт зерна 1 липня 2011 року. Водночас даний крок може не призвести до ослаблення світового дефіциту, обумовленого збитком, нанесеним посухою і повенями врожаям в Європі і США. Крім того, експортні обмеження зберігаються на Україні: 19 травня парламент України ухвалив закон, який замінює експортні квоти тимчасовими експортними митами на певні види сільськогосподарської продукції (включаючи пшеницю і суміш пшениці та жита на рівні 9% від митної вартості, але не менше 17 євро за тонну ). Згідно з цим законом, експортні мита будуть діяти до 1 січня 2012 року.
"Хоча на частку Росії і України припадало 22% від світового експорту пшениці в 2008-2009 рр., очікується, що ця частка знизиться до 6% до кінця поточного сезону, - відзначає старший директор в європейській аналітичній групі Fitch з корпоративних емітентів Пабло Мацціні. - Зняття заборони Росією не обов'язково означає, що пропозиція буде достатньою, щоб компенсувати втрати в Європі і США".
Залежно від погодних умов обсяг експорту з боку Росії, ймовірно, складе 10 млн тонн за 12 місяців, що закінчуються в червні 2012 року - підвищення щодо 4 млн тонн в 2011 році, за даними Департаменту сільського господарства США. За той же період часу, за прогнозами Департаменту сільського господарства США, експорт пшениці Україною зросте з 3,5 млн тонн до 8,5 млн тонн. Це як і раніше нижче за рівень в 28-31 млн тонн, які Росія і Україна в сукупності експортували в рік в 2009 і 2010 рр. Для порівняння: експорт пшениці з 27 країн ЄС і США складав у середньому 45-51 млн тонн на рік в 2008-2010 рр. (35% -41% світового експорту), тому будь-яке скорочення експорту пшениці з цих регіонів, ймовірно, призведе до зменшення запасів і тиску на ціни у бік підвищення.
Згідно з Міжнародною радою по зерну, світове виробництво пшениці, як очікується, досягне 667,3 млн тонн в 2011-2012 рр. (а порівнянні з 649,1 млн тонн в 2010-2011 рр.), що на 4,9 млн тонн нижче за квітневий прогноз. Зниження прогнозів з виробництва пшениці значною мірою обумовлене посухою в найбільших європейських виробників пшениці (Німеччина і Франція) і низькою якістю продукції із США. Водночас світове споживання пшениці в 2011-2012 рр., як очікується, зросте в результаті збереження збільшення попиту на продукти харчування, вироблені на основі пшениці, на ринках, що розвиваються, особливо в Азії, і збільшення її використання на корми, щоб замістити дорогу кукурудзу. Це, ймовірно, зумовить підвищені ціни на пшеницю на частину 2011 р.
Fitch раніше відзначало, що ця динаміка чинитиме тиск на маржу операційного прибутку виробників фасованих продуктів харчування. Такий тиск буде особливо сильним для тих виробників продуктів харчування, які не можуть компенсувати збільшення цін на фактори виробництва за рахунок заходів зі скорочення витрат, або ж сфокусовані на випуску основних продуктів харчування або тих категорій продукції, де сільськогосподарські витрати становлять високу частку від загальних продажних цін, таких як хлібобулочні вироби, печиво або макаронні вироби, головним чином ведуть діяльність на розвинених ринках. Хоча Fitch не очікує на будь-який негативний рейтинговий вплив у результаті одного лише тиску на маржу прибутку, агентство з більшим ступенем імовірності буде розглядати негативні рейтингові дії відносно компаній, які тривалий час демонструють слабку здатність впливати на ціни, особливо якщо це призведе до ослаблення показників вільного грошового потоку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас