Фірташ: Боротьба за Одеський припортовий буде серйозною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ: Боротьба за Одеський припортовий буде серйозною

Фондовий ринок
677
Бізнесмен Дмитро Фірташ заявив, що не претендує на "ДніпроАзот" співвласника групи Приват Ігоря Коломойського, але зацікавлений в купівлі Одеського припортового заводу.
Про це він заявив в інтерв'ю журналу Фокус.
"Ні. Я не думаю, що нам потрібен цей завод ("ДніпроАзот"). Крім того, Ігор Коломойський напевно, як і ми, хоче брати участь у приватизації Одеського припортового заводу. У нього є "Укрнафта", тобто газ, і йому нема чого продавати підприємство. А для мене цей завод не є критичним. Потрібен тільки ОПЗ", - зазначив Фірташ.
Фірташ упевнений, що боротьба за ОПЗ буде серйозною. І на завод буде більше претендентів, ніж у минулому тендері, який був скасований. Тоді в ньому брали участь три компанії - Ігоря Коломойського, Костянтина Григоришина і "Сибур".
"Боротьба очікується серйозна, підуть усі. Yara візьме участь, але в першу чергу гру будуть вибудовувати росіяни. Хто купить - це вже інше питання. Ми будемо боротися", - запевнив він.
Бізнесмен упевнений, що держава повинна продати це підприємство. "Адже користі від нього державі мало, з такою вартістю газу скоро доведеться дотацію давати", - пояснив він.
На думку Фірташа, більше за всіх у підприємстві зацікавлені росіяни. "Росіянам ОПЗ потрібен як кінець перевалки. Є три точки у світі, звідки продаються азотні добрива. Перевалка Одеського припортового заводу - це одна з них", - сказав він.
Віддавши росіянам Одеський припортовий, Україна втратить ряд переваг, вважає бізнесмен. "Тольяттіазот" вже через два-три місяці запускає свою перевалку, і Україна втратить частину переваг. Це реальний факт. Росіяни намагаються диверсифікувати свої ринки. Навіщо їм давати Україні заробляти, якщо вони можуть побудувати собі термінал на тому ж Чорному морі? Грубо кажучи, "Тольяттіазот" може вийти з аміакопроводу. І тоді ОПЗ в ціні впаде", - прогнозує Фірташ.
"Україна повинна залишитися гравцем. Я впевнений: українська держава буде робити акцент на грошах. Хоча саме тут вони грають другорядну роль. Від того, що продали "Криворіжсталь", ніхто не виграв, ніхто цього не відчув - гроші з'їли, що далі? А від того, хто стане власником Одеського припортового, буде залежати, яку позицію займе Україна на зовнішніх ринках", - підкреслив він.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас