Тігіпко: Чергова хвиля змін у податковій системі України може стартувати восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Чергова хвиля змін у податковій системі України може стартувати восени

Казна та Політика
973
Податкова система в Україні зберігає значну кількість проблемних моментів і вимагає подальшого реформування, яке може початися вже восени поточного року, вважає віце-прем'єр Сергій Тігіпко.
"Осінь можна було б витратити на обговорення з бізнесом тих чи інших підходів. Очевидні рішення можна було б вже в кінці осені схвалювати - те, що не викликало б певних питань у бізнесу", - сказав він в рамках конференції, присвяченій податкової реформу в четвер.
За словами віце-прем'єра, на прохання уряду міжнародна аудиторська компанія Ernst & Young підготувала огляд світових тенденцій у податковій сфері і вказала на пріоритети реформування податкової системи України. Згідно з проведеним дослідженням, в країні, серед іншого, - неповноцінне оподаткування нерухомості і заможних громадян.
"Практично у всіх країнах діє принцип: більше заробляєш - більше платиш. І у відсотковому відношенні більше платять. Наша практично пласка шкала оподаткування відрізняється (від поширеної міжнародної практики)", - пояснив Тігіпко.
Крім того, за його словами, нерозвиненість законодавства залишає без належного оподаткування значні ділянки ринкових відносин.
"Цілі блоки дуже погано прописуємо. Тільки взяти все, що стосується цінних паперів: у нас практично роками закони (законопроекти) лежать, і ми не рухаємося", - підкреслив віце-прем'єр.
Тігіпко також розкритикував чинну систему податкових пільг за хаотичність і малоефективність, а штрафну систему назвав "обтяжливою і не завжди адекватною". Ситуацію посилює неефективна судова система, корупція і слабкий рівень підготовки співробітників податкової служби з низки питань.
Серед проблем, на які необхідно звернути увагу найближчим часом, Тігіпко назвав нечіткість законодавства - неточність деталей і процедур і двозначність норм.
"За прикладами далеко ходити не треба. Те, що ми нечітко виписали позицію з автоматичного повернення ПДВ (в Податковому кодексі), дозволяє сьогодні податковій адміністрації хитрувати в деяких речах", - сказав він.
Відсутність єдиної бази роз'яснень, за оцінкою віце-прем'єра, призводить до того, що в різних регіонах країни одні й ті ж податкові норми трактуються по-різному.
Віце-прем'єр повідомив, що на поточному тижні завершився збір пропозицій про поправки до Податкового кодексу - надійшло 518 пропозицій.
"Зараз група працює. І за наступний тиждень, я думаю, уряд буде мати той блок змін, які ми будемо вважати оптимальними і які ми постараємося максимально швидко узгодити з асоціаціями підприємців", - зазначив він.
"Суспільство, політики, влада готові до змін... Впевнений, що ми зможемо значно покращити ситуацію", - резюмував Тігіпко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас