Кучма звинуватив Мельниченка у смерті Гонгадзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кучма звинуватив Мельниченка у смерті Гонгадзе

Кримінал
516
Колишній президент України Леонід Кучма (1995-2004) просить Генеральну прокуратуру відновити справу проти колишнього співробітника президентської охорони Миколи Мельниченка.
З відповідною скаргою на закриття кримінальної справи проти Мельниченка Кучма звернувся до Генпрокуратури.
У ній говориться, що Генпрокуратура закрила кримінальну справу 1 березня 2005 року, оскільки вважала, що Мельниченко діяв в стані крайньої необхідності для запобігання потенційної шкоди суспільним інтересам і у зв'язку з цим його дії не є злочинними.
У скарзі відзначається, що у Генпрокуратури не було правових підстав для визнання дій Мельниченко вчиненими в стані крайньої необхідності, а значить і не було правових підстав для закриття кримінальної справи на підставі законодавства.
"За крайньої необхідності навіть злочинні дії, якщо їх вчинення усуває іншу більш значну небезпеку для прав та інтересів особистості, суспільства і держави, втрачають злочинний характер за умови, якщо цю небезпеку неможливо усунути іншими засобами", - йдеться в повідомленні.
Однак, на думку Кучми, Мельниченко не тільки не усунув будь-яку небезпеку, а навпаки, його дії призвели до трагічної загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, спровокували суспільно-політичну кризу в країні і заподіяли значної шкоди авторитету та іміджу України в світі.
Кучма підкреслює, що збереження фактичної недоторканності Мельниченко означає відмову слідства від пошуків справжніх замовників вбивства журналіста Гонгадзе, які організували злочинне прослуховування кабінету президента і фальсифікували зроблені там записи.
Як повідомлялося, Мельниченко вважає заяви про необхідність відновлення справи проти нього спробами дискредитувати його як свідка у справі проти Кучми.
У січні 2001 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Мельниченка. Він звинувачувався в перевищенні влади і розголошенні державної таємниці. У першій половині березня 2005 року Генпрокуратура закрила цю справу.
Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, пізніше в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас