Банкір: Щоб своп-ринок запрацював, йому необхідна підтримка НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Щоб своп-ринок запрацював, йому необхідна підтримка НБУ

Валюта
317
Щоб банки активно використовували своп-операції, Нацбанк повинен брати безпосередню участь у цьому ринку. Таку заяву зробив голова правління Правекс-Банку Сергій Наумов на засіданні Фінансового прес-клубу "Валютне регулювання: загрози реальні і уявні".
У першу чергу банкір відзначив важливість появи інструмента свопів, оскільки такі операції дозволять банкам не просто мати додаткову гривневу ліквідність, а й зроблять гривню більш довгостроковою. Крім того, завдяки свопам банківські установи зможуть перекривати розриви в пасивах і активах.
"Ті зміни та новації, які сталися з початку року - результат величезної роботи, за яку потрібно подякувати регулятора. Однак на своп-ринку все-таки необхідна активніша участь НБУ, адже не в усіх банків є досить лімітів один на одного - і це дійсно проблема. Тому своп-ринок може і не запрацювати дуже швидко, так Національний банк повинен брати участь більш активно, щоб показати приклад для інших банків, банкам приклад, як це працює, провести, так би мовити, лікнеп", - підкреслив С. Наумов.
Говорячи про можливу участь НБУ в своп-ринку, директор Генерального департаменту кредитно-грошової політики Національного банку Олена Щербакова підкреслила, що регулятор очікує на активне проведення своп-операцій, перш за все, між банками. Нацбанк же буде брати в них участь за потребою. "Ми будемо прагнути до того, щоб бенчмарк - індикатор вартості свопів - був сформований безпосередньо банками", - відзначила О. Щербакова.
Нагадаємо, що Нацбанк постановою № 111 з 30 травня 2011 року дозволити банкам проводити між собою своп-операції, продавати і купувати валюту на міжбанку протягом одного дня без обмежень і зменшив бюрократичні процедури.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас