Через зростання ціни за формулою Україна купить менше газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через зростання ціни за формулою Україна купить менше газу

Енергетика
314
Україна у другому кварталі поточного року планує закупити у Росії 9 млрд. кубометрів газу.
Про це в коментарі УНІАН повідомив голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін.
Він уточнив, що в травні закуплено 3 млрд. кубометрів газу, стільки ж планується закупити і в червні.
"Ми йдемо у графіку, затвердженому Кабінетом Міністрів. Обсяг газу для закупівлі на другий квартал значно менший, ніж у першому. Ми в першому кварталі закупили 17,8 млрд. кубометрів, оскільки ціна була найнижча. На другий квартал коштує 9 млрд.", - сказав Бакулін.
Він також зазначив, що в третьому кварталі обсяги закупівель газу будуть мінімальними, і разом з цим висловив надію на те, що Україні і Росії вдасться домовитися про зниження ціни на газ.
Також за інформацією Бакуліна, на сьогоднішній день у підземних сховищах Україна накопичила 13,5 млрд. кубометрів газу.
За словами голови правління "Нафтогазу" обсяги закупівлі в липні будуть ще на рівні близько 3 млрд. куб. м., а в наступні місяці вони будуть знижуватися до 1,7 млрд. кубометрів.
"Безумовно, закупівлі будуть знижуватися з урахуванням того, що за тенденціями на світових ринках і за формулою ціна газу зростає з кожним кварталом, тому основні закупівлі були за мінімальними цінами в першому кварталі", - сказав він.
При цьому Бакулін підкреслив, що НАК "Нафтогаз України" поки не планує коректувати річні обсяги закупівель газу в поточному році. За його словами, із запланованих у 2011 році обсягів на рівні 40 млрд. куб. м., 17,7 млрд. куб. м. було закуплено у першому кварталі.
"Говорити про те, що ми будемо знижувати річні обсяги закупівлі поки не варто, йти на такі ризики поки не варто", - сказав Бакулін.
Як повідомляв УНІАН, 13 травня в ефірі "5 каналу" прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в другому півріччі Україна істотно скоротить обсяги закупівель газу в Росії через зростання його вартості. Він додав, що основні закупівлі зроблені в першому кварталі.
Нагадаємо, що ціна на газ встановлюється щоквартально. Ціна імпортного природного газу для України в першому кварталі 2011 року становила близько 264 дол за тис. куб. м, у другому - 295,6 дол за тис. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас