Депозитну недовіру долають системно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитну недовіру долають системно

Кредит&Депозит
1110
Відповідно до ухваленого навесні поточного року рішення уряду і Нацбанку, Державний ощадний банк України наразі проводяться виплати коштів вкладникам "Родовід Банку" і Укрпромбанку на суму майже 4 млрд. грн. Повністю погасити заборгованість правління системного банку планує вже до кінця поточного літа.
Як повідомляють у банку, наразі свої кошти в повному обсязі отримали майже 45 тисяч осіб. А в повідомленні прес-служби Нацбанку від 31.05.2011 р. говориться, що станом на кінець травня Ощадбанк направив понад 2,3 млрд. грн. на виплати вкладникам "Родовід Банку".
При цьому Ощадним банком ведеться активна робота із залучення даних грошових коштів у формі депозитів. "Дійсно, більше 30% грошей вкладники "Родовід Банку" залишають на депозитах в Ощадбанку. За нашими прогнозами, ця цифра до кінця виплат досягне не менше 50%", - коментує заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. Зазначена третина, за його словами, має тенденцію до збільшення, що говорить про повернення довіри населення до банківської системи і держбанку, зокрема.
"Хоча це (масштабне залучення коштів), - звичайно ж, комплекс впливу кількох факторів одночасно. По-перше, унікальна ініціатива Національного банку і Кабінету міністрів, які ухвалили рішення про початок виплат, використовуючи можливості такого банку, як Ощадбанк. По-друге, це статус державного банку з наявністю гарантій повернення всіх коштів державою, а також величезний досвід роботи Ощадбанку з проведення різних видів виплат та інформаційна підтримка вкладників "Родовід Банку" з боку як Ощадного банку, так і Національного банку", - пояснює Антон Тютюн.
До того ж банкір впевнений, що держбанк якісно забезпечив весь комплекс заходів (розробку програмного забезпечення, відпрацювання внутрішніх процедур, навчання персоналу, запуск власного контакт-центру, отримання реєстрів вкладів і т. д.) з підготовки до проведення виплат в дуже стислі терміни, чим заспокоїв найбільш скептично налаштованих вкладників.
Звичайно, державна фінустанова зацікавлена, щоб кошти не вилучалися з банку, а розміщувалися на депозитах, що і пропонують зробити постраждалим фахівці банку при виплаті гарантованої суми. Як говорить голова правління "Юнекс Банку" Андрій Яцура, на місці Ощадбанку будь б банк проводив "просвітницькі бесіди" з населенням, щоб всю суму або хоча б частину фізособи залишали на депозитах у них.
"А враховуючи високий рівень надійності Ощадбанку, цілком реально, що досить високий відсоток колишніх вкладників при одержанні компенсації знову розміщував би її на депозиті, але вже в Ощадному банку", - говорить фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих. Ще закономірно і те, як говорить аналітик, що частина коштів збанкрутілих банків, які виплачуються в банках-партнерах, завжди осідає на депозитах в цих банках.
Втім, левова частка колишніх вкладників вилучає кошти з банківської системи. Адже мало хто відразу ж довірить банку свої заощадження, якщо йому довелося рік-два чекати, щоб отримати депозит з збанкрутілого банку.
"Можна було б пояснити успіхи держбанку роботою менеджерів з вкладниками, однак інститут менеджерів в Ощадбанку розвинений слабко. А довіра вкладників збанкрутілих банків до нього ґрунтується на тому, що за весь час існування незалежної України він завжди виконував свої зобов'язання перед вкладниками", - заявив "і" голова правління "Банку Національний кредит" Павло Пащенко. Ця стабільність, на його думку, і є домінуючим фактором, який стимулює вкладників залишати свої заощадження в Ощадбанку.
Залучені ресурси, як розповів Антон Тютюн, банк планує спрямувати в першу чергу на підтримку реального сектора економіки, а також - на кредитування фізичних осіб, в тому числі, на відкриття кредитних ліній з платіжних карт. Але, за запевненнями Андрія Яцури, оскільки наразі більш ніж на три роки, максимум п'ять років, банки кредити намагаються не видавати, то й від Ощадбанку чекати на щось нове не варто.
На думку голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, питання полягає зовсім не в тому, на який термін банк захоче видавати кредити, а в тому, на який клієнти захочуть їх брати. "Кредитування сьогодні не є бізнесом банків, це бізнес клієнтів. Якщо позичальник більш-менш нормальний і не скомпрометував себе під час кризи, він має дуже хороші можливості кредитуватися", - розповідає банкір.
Учасники ринку не вважають, що для Ощадбанку буде проблемою розмістити залучені від вкладників "Родовід Банку" кошти. Оскільки гроші залучаються на короткий термін і мають більш високу відсоткову ставку, ніж, наприклад, при випуску облігацій, то велика частина цих отриманих коштів може бути спрямована на кредитування населення. Зокрема, на споживче кредитування під заставу нерухомості, іпотечне кредитування, автотранспорт у кредит та інше. До того ж, Ощадбанк завжди кредитував великі державні програми і підприємства, а також досить активний на ринку корпоративного та роздрібного кредитування.
За словами Антона Тютюна, на вартість ресурсів виплати вкладникам "Родовід Банку" не вплинуть. "Зараз спостерігається стійка тенденція до зниження ставок за кредитами по всій банківській системі (Ощадбанк цього року знизив ставку з кредитування фізичних осіб в середньому на 1 %)",- говорить представник держбанку.
Частка коштів колишніх вкладників "Родовід Банку", повторно розміщених в Ощадбанку, навряд чи перевищить 5% його депозитного портфеля. "Тому подія істотно не вплине ні на банківський сектор України в цілому, ні на діяльність державного банку, зокрема", - впевнений Олександр Сєдих. У будь-якому випадку, як каже Павло Пащенко, на тлі глобальної тенденції до зниження ставок за кредитами і депозитами розпізнати вплив коштів вкладників "Родовід Банку" буде вкрай складно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас