В Євросоюзі стартують стрес-тести АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Євросоюзі стартують стрес-тести АЕС

Енергетика
212
Євросоюз сьогодні офіційно почав проведення стрес-тестів своїх атомних станцій.
Втім, сьогоднішня дата є формальною - деякі держави співтовариства, зокрема, Німеччина, почали цю роботу вже майже тиждень тому. Мета стрес-тестів - оцінити стійкість 143 європейських АЕС, що діють, і всіх реакторів, що будуються, в екстрених ситуаціях.
Рішення про проведення стрес-тестів було одноголосно прийняте країнами ЄС ще в березні після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1". Протягом квітня і травня експертна Європейська група регуляторів у сфері ядерної безпеки - ЕНСРЕГ (ENSREG) погодила методику проведення і критерії стрес-тестів.
Як раніше пояснив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, стрес-тести європейських АЕС "будуть проведені в три етапи - операторами АЕС, національними атомними агентствами і на європейському рівні - експертами Єврокомісії і Ради ЄС".
На першому етапі оператори європейських АЕС складуть детальні звіти про ситуацію на їхніх станціях за всіма пунктами стрес-тестів. "Велика частина подібних звітів вже існує, але сьогодні ми просимо операторів проаналізувати найгірші сценарії, навіть їх комбінації і можливості персоналу АЕС і місцевих екстрених служб з протидії цим ситуаціям", - повідомив у свою чергу керівник ЕНСРЕГ. Ці звіти мають бути завершені до 15 серпня.
Другий етап включає перевірку цих документів національними агентствами з атомної енергетики країнами Євросоюзу. Третій етап полягає у вивченні цих звітів і коментарів національних органів на європейському рівні і підготовку підсумкового висновку по кожному атомному об'єкту.
"Вся ця робота має бути завершена до саміту ЄС, який пройде в грудні цього року", - підкреслив єврокомісар з енергетики.
Таким чином, стрес-тести проводитимуться виключно "на папері", у вигляді моделювання кризових ситуацій. Жодних перевірок надійності станцій "в польових умовах" не передбачається, так само, як ця робота не передбачає відвідин незалежними експертами атомних станцій, що є закритими стратегічними об'єктами.
За словами Еттінгера, критерії стрес-тестів включають перевірку надійності атомних станцій на випадок стихійних лих, зокрема, землетрусів і повеней, а також різних техногенних аварій. Крім того, критерії включають широке коло ризиків, викликаних людським чинником, - від помилки оператора АЕС, до терактів на станції або падіння на неї літака. "Також планується проаналізувати процедури, розроблені на кожній АЕС на випадок екстреної ситуації, зокрема, забезпечення зовнішнього електроживлення критичних систем станції, наприклад системи охолодження реактора", - сказав Еттінгер.
Сьогодні в Європі атомна енергетика існує в 14 країнах ЄС, найбільша з яких - Франція - має в своєму розпорядженні 58 станцій, і трьох країнах, що не входять до співтовариства: а Росії (32 АЕС), Україні (15) і Швейцарії (5).
Уряди Німеччини і Швейцарії вже оголосили, що обидві країни протягом найближчих 10 років мають намір відмовитися від ядерної енергетики, незалежно від підсумків стрес-тестів.
Єврокомісія запросила до участі в стрес-тестах країни-партнери. Як повідомив під час візиту до Брюсселю 25 травня міністр енергетики РФ Сергій Шматко, Росія отримала "для ознайомлення розроблену в ЄС методику стрес-тестів АЕС".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас